31 december 2019

Zondag 31 December 1944. Oos : Om tien uur opgestaan en naar een concert van de phylharmonie in het Admiraalspallast.

Alarm nr 173, bombardement 38, van 18:30 tot 19:25.

Zondag morgen 31 Dec 1944
Om tien uur opgestaan en naar een concert van de phylharmonie in het Admiraalspallast. Concert onder leiding van A. Rother met als solist Günter Weinert (één been!) die het pianoconcert in D van Haydn speelt. Verder werd gespeeld de Egmont ouverture, een synphonie van Schubert en de Freisch”tz ouverture. Het was een zeer geslaagd concert. Witkop en v. Griffen hadden aardige zusjes van Hertzberge bij zich.
’s Middags naar Müggelsee. Geconstateerd dat ik op de echte Friese schaatsen 2x zo hard kan rijden! Ondanks de afspraak was alleen Berto v Dijk aanwezig. Niet lang gereden. Gegeten in het restaurant Strandbad, en naar huis. Alarm. Kamer is al opgeruimd drie bedden op elkaar, Jan heeft Zaterdag de kachel midden in de kamer gezet, de verlengpijp geeft erg veel warmte. Het is bijzonder gezellig geworden in de kamer.




Oudejaarsavond 1944
Om tien uur bij elkaar. Alles is op de minuut uitgestippeld. Eerst een openingswoord van Jan de Boer. Toen een toneelstukje: “Het nieuwe gegeven”, vermoedelijk van Willy Corsari. Bob en Brautigam voeren het op. Heel aardig, enorm spannend, goed voorgedragen. Toen pauze, met een warm drankje en verder koeken. Toen kwam Jan de Boer met het verhaal van de put en de slinger van Edgar Allan Poe. Bijzonder spannend en aardig. Het publiek wordt nu op een minder hoogdravend peil bezig gehouden dan met Kerstmis, en dat schijnt beter te bevallen. Er is niemand vervelend, alle aandacht is bij de voordragers.
Ik ben niet tevreden over mijn speech, maar hij verloopt gelukkig vlot, en hier en daar het ik met het jaaroverzicht succes. De overdenking is minder geslaagd. De tijd klopt precies, vijf minuten overdenking, stilte. Het is heel gek, zeker te weten dat daar 600 km verder Paps, Mams en Lily, Oom Albert en tante Fie ook stil zitten, met een sigaar, en aan mij denken.
Na het afgaan van de wekker, het teken dat 1944 ten einde is, zingen we het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus, en we drinken elkaar toe. De stemming is plotseling weer vrolijker. Jaapje gaat naar beneden en we zingen nog wat Hollandse liedjes aan de piano. De Belgen hebben natuurlijk een paar meisjes naar binnen geloodst. Een heel aardig zwartje, een Polinnetje naar men zegt. Er wordt stevig gedanst, de Belgen dansen met elkaar zodat er steeds een behoorlijk aantal “paren” danst.
We maken nog een photo van de viering boven. Jan en ik drinken nog een borrel en gaan dan naar bed.



Jan :


Zondag 31 December 1944.
Oudejaar. Vreemd, er was niets geen oudejaarsstemming in alles wat je om je heen zag.
Veel bijzonders valt er niet te vermelden vandaag.
Ik opende den avond met een kort woord, veel kon ik niet zeggen, want dan maaide ik Oswald het gras voor zijn voeten weg. Daarna voerden George Brautigam en Bob een éénactertje op van Willi Corsari: Het nieuwe gegeven, waar ze zeer veel succes mee oogsten.
En hierna het Oudejaarswoord van Oswald. Dit was uitstekend. Om vijf voor 12 was het afgelopen, en toen had ieder vijf minuten om zijn gedachten daarheen te laten gaan, waar hij ze het liefst had. Het was wel een merkwaardig gevoel, zooveel miljoenen menschen als er nu, juist door dat tijdstip 12 uur, over de geheele wereld met hun gedachten bij elkaar zijn.
Hoe dan ook, ij vermoed dat de Nieuwjaarssfeer overal in Holland zeer veel te wenschen overgelaten heeft, daar er toch practisch nergens een gezin te vinden is, waarin niet minstens één persoon ontbreekt.
...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...