30 november 2019

Donderdag 30 November 1944. Oos : Nu zijn er nieuwe bedden gekomen. Er mankeren schroeven aan zodat ze niet gebruikt kunnen worden.


30 November 1944  Do
De Deen heeft vannacht wel het toppunt gepresteerd van wat we hem toevertrouwden. Gisterenavond kwam hij zijn nood klagen, dat men hem zijn bed weggehaald had, zijn fijne houten bedje. Nu zijn er nieuwe bedden gekomen, stalen bedden met stalen matrassen. Maar… typisch A.E.G. … er mankeren schroeven aan zodat de bedden niet gebruikt kunnen worden. … Frau Lisureck heeft toen gevraagd of hij maar niet in het bed van Ophalens, de Belg, die nooit komt, op onze kamer wil gaan liggen. Daar komt hij, verontwaardigd, want de lakens van O. liggen er nog, en zijn matrassen, en dat is te vies voor mijnheer. Hij aarzelt een uur, of hij die vieze dingen zal aanpakken of niet… Dan gaat hij weer naar beneden om te zien of hij beneden nog plaats kan vinden. Vanmorgen horen we nu, dat hij op de grond geslapen heeft, matrassen op de grond natuurlijk. Dit vindt hij minder vies dan in een bed waar een ander in geslapen heeft. Hij zal ook nog veel moeten leren, dit moederskindje.
Hij heeft anders wel zo plotseling merkwaardige opmerkingen, onze Deen. “Darf ich mahl was fragen?” begint hij altijd en dan komt er iets wat je niet verwacht. “Hebben jullie je eigenlijk ooit gerealiseerd dat je het zo goed had, en heb je dat gewaardeerd  of vanzelfsprekend gevonden in Holland?”  Inderdaad ik moet erkennen dat ik het me niet voldoende gerealiseerd heb.
Jan is thuis vandaag. Hij voelde zich gisterenavond wèrkelijk niet lekker, en was sloom en lamlendig zodat ik me geërgerd heb aan hem. Nu heeft hij de strop dat vandaag het concert waar hij kaarten voor had, uitgesteld is tot Maandag. …
Vanavond met Hans v Griffen in de Raadskelder in Utrecht gegeten. … … Ja, waarom eigenlijk niet de afspraak die we een half jaar geleden gemaakt hebben kan helaas niet doorgaan. Jan en Hans zijn hun normale Donderdag bezoekje komen afsteken. Pannekoeken gebakken. Gezellig gepraat over de studentenwereld van “vroeger”.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...