01 december 2019

Vrijdag 1 December 1944. Oos : Vandaag hoorden we dat jongens uit Dortmunt terug gekomen zijn. Het was daar een enorme pan.


1 December 1944   Vrijdag
Nu is er toch “ingewandvrij vastgesteld” {D: einwandfrei: perfect, onomstotelijk} dat ik door Jan van mijn werk gehouden word. Vandaag heb ik lang met Eckert gepraat, en desondanks veel gedaan. Een stuk vertaald uit “das Naturbild der Physik”, gewerkt aan mijn wiskunde, en dan nog gewerkt voor de fabriek ook! Verder een omslag voor papier gemaakt van kunststof.
Vandaag de laatste voordracht van dit jaar, hopelijk gaat het volgend jaar verder, maar nog hopelijker hoeven we dit surrogaat college niet meer bij te wonen omdat we deze vervloekte uithoek van de aarde verlaten hebben. Vandaag hoorden we dat jongens uit Dortmunt terug gekomen zijn. Het was daar een enorme pan, geen eten, en ze moesten maar voor zichzelf zorgen. De jongens zijn toen maar snel teruggekeerd naar Berlijn. Wat moet het verleidelijk zijn te proberen naar huis te komen! Toch zouden we Bas, Wart en Gerard graag weer hier zien. Er schijnen ook jongens naar het Oosten gestuurd te zijn, hetgeen nog veel erger is dan naar het Ruhrgebied.
Ein Fuchs dem die Trauben zu hoch hängen, der sagt sie sind zu sauer. {Een vos die de druiven te hoog hangen, zegt dat ze te zuur zijn}
Een uitdrukking die mijn overbuurman vandaag gebruikt, en die erg aardig is m.i.
Gisteren een boekje gekocht, “Philosophsche Erdkunde” als je zulke boekjes leest dan krijg je vaak de indruk, dat je zelf erg dom bent, en dat je je eigenlijk nooit de moeite getroost eens werkelijk na te denken over je bestaan, en de zin van alles om je heen. Je maakt een geweldige tijd mee, je bent een pionnetje op een enorm schaakbord, en je overziet niet het geheel. Dat is nu niet zo erg maar je doet zelfs geen moeite het te begrijpen, dat is het ergerlijke, het domme. Je denkt niet verder dan aan je eten, je drinken, je directe werk, je kleren en je pleziertjes. Je denkt als je aan een vrouw denkt b.v. veel minder aan het waaròm, de diepere zin, dan aan de directe genoegens en voordelen. Je vegeteert, je bent een stuk dier. En wat moet een mens oppervlakkig zijn om niet ten onder te gaan. Een mens is eigenlijk een stukje drama dat mee doet aan een groot drama. En in den oorlog verdwijnt alles wat naar buiten toe de indruk zou kunnen wekken dat het niet zo was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...