05 juli 2019

Woensdag 5 Juli 1944 Oos : Overigens verwacht iedereen een tweede landing, de krant spreekt over het “tweede invasie leger van Mt. Gomery”.

Woensdag 5 Juli 1944
Lange brief naar huis. Een beetje fel. Geen tijd de brief weer over te schrijven. “Starke Verbände über Holland”, dit zijn ellendige berichten van die vervloekte “Drahtfunk”. In D. hebben ze de bommen in ieder geval niet laten vallen, dus waarschijnlijk wel ergens in H., want meestal nemen ze ze niet mee terug.
Er is vandaag inderdaad in Holland gebombardeerd, op Gilze. Er is daar wel een vliegveld maar dat is klein en bovendien werd alleen het dorp en directe omgeving geraakt.
Vannacht gedroomd dat ik getuige was van het oprukken van Engelsen. Op motorfietsen kwamen ze aan geracet, bezetten een kruispunt van een weg en stuurden de volgende motorfietsen verder. Een verdwaalde Duitser werd gevangen genomen. Gelukkig werd en niet gevochten. Wat kun je toch dromen!
Het is ontzettend warm vandaag, en dan moet er bovendien nog oppanol gespritzt worden, waarbij ik moet helpen. Tussen die twee warme machines zitten, dat is geen lolletje. Alle onderkleren heb ik voor deze gelegenheid maar uitgetrokken.
Kuscheltje heeft me een hoop werk aangesmeerd, de helft van de lopende onderzoekingen, weekmaker gehalte, PH, Thermische stabiliteit en Sulfaatas. Dat is geen lolletje. Ik heb gezegd dat Hofmeier me dat zelf wel kan zeggen. Zoiets snappen ze hier maar half. K. ging naar H. toe om dat te zeggen, en toen ik er was begon H: Ja, U zult dan Fr. K. helpen, omdat er zoveel krachten weg zijn, enz. enz. Heeft U bezwaren, ik dacht dat U bezwaren had? Heeft U te veel werk? Enfin, ik heb een beetje opgeschept  over mijn werk, mijn diffusieproeven laten zien en er over gesproken. Als klap op de vuurpijl vroeg ik salarisverhoging. Dat zal wel gaan, was het antwoord.
Na fabriekstijd met Helga met de 95 meegereisd naar haar huis. In een park onderweg wat gewandeld en op een bankje gezeten, waar ze met geestdrift over de bergen heeft gepraat.
Naar Jan Egberts. De heren liggen lui en uitgekleed op bed. Kaart bekeken. De Russen gaan veel te hard, verder is aan dat front sprake van insluiting van D, troepen. Wilna wordt al genoemd. Het ziet er naar uit dat het Oostfront leeg gehaald aan troepen, om het Westen te versterken. Overigens verwacht iedereen een tweede landing, de krant spreekt over het “tweede invasie leger van Mt. Gomery”. Daar voor maakt Holland een aardige kans. Tot het laatste Hollandse huis zullen de D. ons land verdedigen, er zal geen steen op de andere blijven staan.
Een glaasje wijn gedronken. Met v. Griffen afgesproken, op Donderdag 30 November in de Raadskelder in Utrecht! Je rilt er van, zou het waar kunnen zijn?


Fox terrier
Jachtplezier
Schuttersblijk
Hondelijk

Louis Davits

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...