24 juni 2020

Zondag 24 Juni 1945. Oos : Er ligt een Jood uit het concentratiekamp in Dachau, waar hij 3 jaar gezeten heeft. Ook TBC-patient.


24 Juni Zondag
Poging naar de Waalse kerk te gaan, maar de kerk houdt haar deuren gesloten. Biertje gedronken in het café met “no beer”. Jan en ik bespreken onze teleurstelling over de toestanden hier. Als we alle ergernis die we in D. opgespaard hebben over bepaalde toestanden daar, moeten schrappen van het conto der moffen omdat we hier nu het zelfde beleven, dan blijft er niet bar veel meer over waarvoor we gevochten hebben. Het is toch wel bar, dat een willekeurige arbeider zo maar ronduit en ongevraagd beweert: hadden we de moffen maar weer terug!
Nu is het altijd zo geweest dat een contrarevolutie moeilijker is dan een revolutie.
Bezoekje aan Bob. Hij ligt hier op een zaal met mensen die veel zieker zijn dan hij, enkelen liggen er te sterven. Er ligt een Jood uit het concentratiekamp in Dachau, waar hij 3 jaar gezeten heeft. Ook TBC-patiënt. Bob is gelukkig een groot boekenliefhebber, en het bedarrest zal voor hem niet zo erg zijn. Het is wel erg zo dicht bij huis te stranden.
Om 6 uur staan we allemaal met bagage in groepen van 30 man opgesteld op het binnenplaatsje van de school. We lopen naar het station, de koffers worden met de trein gebracht. De goederentrein die op ons staat te wachten is 45 wagons lang. Niemand had gedacht dat het aantal liefhebbers voor het Noorden zo groot zou zijn. Per wagon 30 man. We laden in, en dan maar wachten tot de trein zin krijgt te vertrekken. Bij een wandeling langs de trein ontmoet ik een zoon van de Vries, die ook twee jaar in Berlijn gezeten heeft. Dit is het begin van het weerzien van oude kennissen.
Om elf uur vertrekt de trein dan eindelijk, en we gaan over Hasselt richting Eindhoven. Helaas staat de trein telkens stil. Er wordt een nummertje ruzie tussen België en Holland weggegeven met mensen die langs de stilstaande trein proberen te handelen.

Jan : 


Zondag 24 Juni 1945.
We wilden naar de kerk toe vanmorgen, maar er kwam niets van, daar de dienst verkeerd was aangekondigd. Daarom zijn we maar als goede christenen een biertje gaan drinken. In het café wraakten we in gesprek met een Amsterdamsch musicus (uit cinema Royal op de Nieuwendijk) die vertelde dat het nieuwste op cultuur gebied een boycot was van alle kunstenaars die tot de cultuurkamer behoord hadden. Dat ontbreekt er nog maar aan! Dit betekent, dat alle groote orkesten, alle toneelgezelschappen en alle uitvoerende kunstenaars, beeldhouwers en schildersinclusief, die door hun werken in d eoorlogsjaren de menschen uit de Duitsche propagandafilms gehouden hebben, nu een ander beroep zullen moeten kiezen. Dus wèg Concertgebouw, wèg gemeentelijk theaterbedrijf, wèg residentieorkest, wèg residentietoneel ….. En dat alles ter wille van enkelen die door hun gunstige financieele positie (Charlotte Höhler bv., die toch minstens ƒ1000.= per avond verdiende, van Dalsum e.d.) hebben kunnen onderduiken. Enfin, de reactie hierop zal wel niet uitblijven. Mijns inziens gooit Nederland op het oogenblik op alle mogelijke wijzen zijn eigen glazen in. En ik vermoed dat velen zoodra ze ertoe gelegenheid krijgen, zullen emigreren. Ik voor mij zou het liefste naar Zuid Amerika gaan.
Overigens is de houding van Denemarken nog zoo gek niet geweest. Die hebben het steeds puik gehad, hebben niet gedaasd over begrippen als “Nationale eer” (iets waarvoor ik ook eens warm ben gelopen, maar waarvoor ik nu teveel materialist geworden ben), en zitten nu toch ook maar lekkertjes met alle andere geallieerden aan de conferentietafel als je zooiets overlegt, raak je alle idealen kwijt.
Voor het eerst sinds onze kennismaking met de geallieerden moesten we een eind loopen. De bagage werd op een auto geladen, en wij moesten naar het station loopen. Natuurlijk kwam er net een donderbui opzetten, en regende het dat het goot, maar dat frischte op. Onze kaart met personalia en resultaten van de doktersonderzoek kregen we ook terug, alsmede een label om in ons knoopsgat te dragen. Tegen wegraken zeker.
...









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...