23 juni 2020

Zaterdag 23 Juni 1945. Oos : Bij het eten wordt bekend gemaakt dat morgen naar het Westen een transport gaat.


Zaterdag 23 Juni.
In de boekwinkel is er niet veel te koop. Mijn stemming is erg in mineur, ik ben van plan een brief aan vader op te stellen en mijn hart te luchten over de toestand in ons land, maar ik kom niet zover.
Na het eten naar de Pietersberg. Het is prachtig weer, en we genieten van het uitzicht over Limburg. In de grot is het koel en droog. Een enorm labyrint. Het eerste bier gedronken van de laatste maanden.
Bij het eten wordt bekend gemaakt dat morgen naar het Westen een transport gaat. Gelukkig maar, het wordt tijd. We gaan even afscheid nemen bij Knols, en horen daar het laatste nieuws van de mijnen. Laat nu het platina van het stikstof bindingsbedrijf door de moffen meegenomen zijn! Verder komt weer het probleem ter sprake hoe de arbeiders aan het werk gezet moeten worden. Met geweld, de moffen methode.
Op de terugweg maken we een wandeling langs de Maas, waarbij we langs het gedeelte van Maastricht komen, dat door de oorlog heeft geleden.
De linde ruikt zwaar.

Jan :


Zaterdag 23 Juni 1945.
Vanmiddag de gloeiende zomerhitte ontvlucht door een wandeling in de St Pietersberg. Zeer interessant en heerlijk koel. Van tijd tot tijd denk je werkelijk in een Egyptische tempel te loopen. We waren er toevallig getuige van dat de schilderijen uit het Rijksmuseum, die daar voor de oorlogshandelingen opgeborgen waren, weer ingeladen werden overigens is de grot prachtig droog, en uitstekend geschikt als ondergrondsche fabriek. Na afloop in de stad een glas bier gedronken op het Vrijthof, in een kroeg waar uitdrukkelijk “on beer” op stond. Het smaakte best; het was bijna twee maanden terug, dat ik bier gedronken heb.
...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...