28 juni 2020

Epiloog 3 / 5 Frl Kuschel : Im Juni sagte mir Dr. Schröder, es ware jetz fast alles herausgeholt.

Fräulein Rose.
Het huis waar Frl. Rose woonde staat in het deel van Berlijn dat na de oorlog communistisch werd. Het geloof, dat voor haar en de jongens toch een grote steun geweest moet zijn, was daar niet welkom. Het is dan ook uiterst triest dat in maart 1948 haar overlijdensbericht, waarschijnlijk uit armoede, niet gedrukt, maar getypt op een velletje uit een kladblok, aan Oos wordt verstuurd. Vier, passen er op één vel. Niet ouder dan negenendertig jaar is zijn geworden.



Anna, Helga en Frl. Kuschel.
Van Anna Anton, het Russische meisje dat Oos misschien wel mee had willen nemen naar Holland, is geen spoor meer te vinden, of is het deze foto zonder bijschrift die in het fotoboek prominent midden op een bladzijde prijkt.

Van Helga zij er wel sporen. Ook zij kwam achter “het gordijn” terecht. Het vermoeden bestaat dat zij gepoogd heeft weer met Oos aan te pappen om zo naar het Westen te ontkomen. Met een vader die bij de SS in de Totenkofverbände of bij de Eisatzgrupen (de meest misdadige afdelingen van de SS) aan het oostfront gediend had behoorde dat natuurlijk niet tot de mogelijkheden. Tot zeker in de zestiger jaren heeft zij nog regelmatig geschreven, zeer tot ongenoegen van Oswalds echtgenote. Van deze brieven is dan ook alleen een bijgesloten, overigens zeer bevallige, foto bewaard gebleven.
Ook Frl. Kuschel heeft nog aan Oos geschreven. Deze brieven zijn niet bewaard gebleven maar één er van heeft Oos aan Jan laten lezen, die er voor zijn eigen dagboek delen uit overgeschreven heeft.

Jan :  

Uit en brief van Frl. Kuschel aan Oswald. d.d 17-7-46.

… Das Werk gehört mit zum Amerikanischen Sektor und ist besetzt …
(Jan verschrijft zich hier nogal dramatisch want de Wilhelmienenhofstraße heeft altijd tot de Russische sector behoord.)
… Dr. Nowak, Dr. Hofmeier und H. Riess sind nach dem Westen getürmt. Ebenso H. Schenk. Dr. Schröder und Dr. Trianta sind noch im Werk. H. Hofmann soll Steinsetzer geworden sein H. Roll hilft bei der Reichsbahn Ausladen.
Im Chm/E herscht völliger Durcheinander. Im November habe ich die Abteilung angesehen. Es lässt sich schwer beschreiben. Frl. Harmuth hat 3 mal aufgeräumt. Uber Nacht ist aber immer wieder eingebrochen worden. Man hat es dann  aufgegeben. Im Juni sagte mir Dr. Schröder, es ware jetz fast alles herausgeholt.
Meine bücher habe ich bis auf dem Dach wiedergefunden. Meine anderen sachen sind grösenteils gestolen worden. …

Kortom de Russen laten van de industrie in het door hen bezette deel van Duitsland niets heel. Ook het politieke- en het economische systeem worden door de Russen compleet onderuit gehaald en door een communistisch systeem vervangen. In dat systeem wordt, net als in Nazi-Duitsland, alles bepaald door één partij, in dit geval alleen de communistische-. Als gevolg daarvan komt de economie niet meer op gang, en vervalt de Russische sector, de Deutsche Democratische Republiek (DDR), of Oost-Duitsland in de volksmond, in diepe armoede. Eventuele opstanden hiertegen en vluchtpogingen worden door een nietsontziend repressief apparaat, de STASI, onderdrukt.
Ook blijft het Russische leger prominent aanwezig met grote tankbataljons gericht op de verovering van de rest van Europa voor het communisme. Ondanks alle wapengekletter blijft het bij een Koude Oorlog met het westen.
In de door de westerse geallieerden bezette zone gebeurt het tegenover gestelde. Met financiële steun van de USA, de Marshall-hulp, wordt in geheel West-Europa de industrie weer op poten gezet en het democratisch systeem hersteld dat daar voor de oorlog aan de macht was, en waarin plaats is voor meerdere politieke partijen. Nergens werkt dit zo goed als in West-Duitsland, de Bundes Republiek Deutschland. Tien jaar na de oorlog is de Duitse industrie alweer toonaangevend in West-Europa en daar buiten. Anno 2020 zijn er dan ook analisten die Duitsland de grote winnaar van de tweede wereldoorlog vinden ... economisch gezien.
Het Amerikaanse leger blijft in het westen aanwezig maar voornamelijk met op defensie gerichte eenheden. De tanks die de legers van West-Europa in gebruik nemen komen opvallend snel uit Duitsland (Leopard, in 1963). (Deze naamgeving is, opvallend genoeg, geheel in lijn met die van Nazi-Duitsland, Tiger en Panter)
Wim Kan vermeldde in zijn oudejaarsconference van 1956 (of was het 58), al dat hij het vreemd vond dat men zich er over opwond dat Krup (15 jaar eerder nog wapenfabrikant in Duitsland) geldschieter was in Rotterdam: "Wees blij dat hij tegenwoordig allen nog maar met geld schiet".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...