06 mei 2020

Zondag 6 Mei 1945. Oos : Als het gedonder nu al begint dan komen we beslist nooit meer naar huis.


Zondag 6 Mei 1945
Lekker uitgeslapen, een mens is toch gauw gewend aan een lui leven. Gisterenavond om een uur of negen naar bed, met een borrel en een stukje Knäckebrood, vanmorgen om negen uur op, na veel gedelibereer wie de boterhammen zou klaarmaken. Ik serveer het de beide heren op bed! Alleen de warme koffie mankeert, verder lijkt het op een eerste klas hotel.
Hout hakken is de lichamelijke oefening voor vandaag. We zagen een steun uit de kelder kapot, en hakken er houtjes van.
In de straat is er een leven als in een bijenkorf. Man en vrouw, oud en jong, alles is aan het werk om de trottoirs schoon te maken. Al het puin moet er blijkbaar af.
De limonade fabriek aan de overkant wordt vandaag geplunderd. De eerste kelder zit vol wijn e.d. maar dat is al ontdekt en er staan veel mensen voor. Met drie Russische soldaten ga ik naar een andere kelder, en we exploreren de hele boel. Aardig is het door een fabrieksruimte te lopen die je niet kent, en overal rond kijkt of er niets is dat je gebruiken kunt. We komen in het laboratorium, waar grote flessen essence staan. Het enige waar Russen interesse in hebben is “Snaps”. We vinden niets, alleen limonade, en verder spoelmachines, vulmachines enz. enz. Maar toch is het een leuke excursie. Ik ga ook nog even naar de kamer van de chef, waar ik een beetje rond snuffel. Maar er is niets te vinden, alleen wat schrijfpapier.
Veel eten, rusten lezen, dat is alles wat we doen. Er zijn vanmorgen veel Belgen vertrokken, allemaal naar het Oosten via Neuköln. Er komen steeds nieuwe berichten b.v. dat je niet verder komt dan Friedrichsfelde, en dat daar goed te eten is, maar niet eens slaapgelegenheid. Steins, een Belg uit het lager is bij de Ortscommandant op de Alex geweest en die heeft gezegd: rustig afwachten. Het ziet er dus naar uit dat we voorlopig nog hier zullen blijven zitten. Voor we naar het Westen gaan voel ik me hier beter dan onderweg. Als de Amerikanen maar eerst hier waren!
De Engelse radio heeft verkondigd dat in zake de Poolse kwestie de diplomatieke betrekkingen tussen de Russen en de Amerikanen afgebroken zijn. Als het gedonder nu al begint dan komen we beslist nooit meer naar huis. Ik heb steeds het gevoel dat we verneukt worden, hoewel we beslist correct behandeld worden.
6 Mei is het vandaag. Twee jaar geleden liep ik in Ommen met mijn koffers te sjouwen in een horde. Nu kan ik binnen kort weer in een horde sjouwen. Een hoop lichter, twee jaar ouder, veel bezadigder en met veel slechte ervaringen achter de rug. Wat een ellende heb ik toch gezien die twee jaar!
Één jaar geleden maakten we onze nachtwandeling met Ad den Beste aan het hoofd dat is ook al weer een jaar geleden. Maar nu is ten minste die vervloekte oorlog ten einde, en misschien het einde van de verbanning in zicht. Misschien, ik durf er niet meer aan te denken dat ik ooit nog eens naar huis zal kunnen! Je wordt zo ongeduldig.
Ooms en Fred v Duren staan plotseling voor mijn  neus! Ze hebben het goed gehad in Tegel. Weinig schieten en veel plunderen. Zelfs kippen en schapen kwamen ze aan! Daar werden ook de winkels waar mensen in woonden door de buitenlanders geplunderd, voor dat de Russen het open gebroken hadden. Wat dat betreft is bij ons de plundering erg netjes gegaan.
’s Avonds blijft Fred slapen. We zitten wat bij elkaar om de 6e Mei te vieren, maar de stemming is er niet erg. We zijn er niet zeker van dat we gauw naar Holland gaan, dat is jammer. Er doen vooral plunderverhalen de ronde.

Jan :


Zondag 6 Mei 1945.
Ons besluit van gisterenavond is weer in de war gegooid, dank zij een mededeling van een Belg, die naar de Ortscommandantur aan de Alexanderplatz was geweest. Daar hadden ze hem verteld, dat hij veel beter nog even kon wachten tot de spoorlijnen naar het Westen weer normaal functioneerden; hetgeen vermoedelijk in een week of twee het geval zou zijn. Het andere transport, over Küstrin en Stettin was nog niet goed georganiseerd (hij bevestigde onze berichten van gisteren over Friedrichsfelde), en bovendien was het nog niet geheel ongevaarlijk ook, want er lagen op zee overal mijnenvelden. We zullen dus ook nog maar even kalmpjes afwachten. Eten hebben we genoeg, en sinds vanmorgen drinken ook. Tegenover ons is een limonadefabriek gevestigd, die vanochtend door de Russen opengebroken werd. Sterke drank was er goddank niet in, maar wel geweldige voorraden appelmost, mineraalwater en gecondenseerde melk. Wij hebben ons als overburen natuurlijk niet onbetuigd gelaten, en hebben een paar kisten mineraalwater, een kist met flesschen gecondenseerde melk en wat flesschen most ingeslagen. Van die most had ik overigens graag een heele kist gehad. Een trotsch oogenblik bezorgde de Russen ons, buitenlanders, toen ze aan ons de kelder vrij gaven, en de Duitschers met getrokken revolvers tegen hielden. Dan voel je je echt even gerehabiliteerd. Het mineraalwater kwam ons prachtig van pas als drinkwater, want het water zooals dat uit de pomp komt moet eerst gekookt worden.
Van de melkbuit hebben we meteen gebruik gemaakt om weer een aantal broodjes te bakken voor als we op reis gaan. Echte melkboodjes!
Gisterenavond is de officieele bevestiging gekomen van het gerucht, dat Holland ontruimd is. In het Westen is de hongersnood zeer groot, maar daarin wordt voorzien door het neergooien van bommen met levensmiddelen in dergelijke mate, dat aan een ieder een hoeveelheid van 700 calorieën dagelijks gewaarborgd is. De rest van de proviandering gaat met schepen vanuit Engeland. De Koningin zit op het Loo en Juliaantje en Prins Bernhard met hun kinderen in den Haag.
Wat beroerder is, is dat de diplomatieke betrekkingen tusschen Rusland en Amerika inzake de Poolsche kwestie verbroken zijn. We zullen dus moeten voortmaken om thuis te komen, voordat er een nieuwe oorlog losbreekt. En een andere reden om hier spoedig weg te komen is de angst voor besmettelijke ziekten, die hier in Berlijn wel eens zouden kunnen uitbreken, nu de watervoorziening nog steeds gestagneerd is. Niet zoozeer vanwege de ziekten, als wel van quarantaine die daarvan een noodzakelijk gevolg is.
’s Avonds kwam geheel onverwacht, Fred met nog een vriend uit Tegel aangefietst. Het bericht, dat ze weg waren bleek geheel uit de lucht gegrepen te zijn. Ze hadden gehoord van de Neulölln’sche geschiedenis, en wilden daar hun licht over opsteken. Enfin, wij hebben ze verteld wat wij wisten, en toen vonden ze het vrij nutteloos nog naar Neukölln te gaan. Vooral omdat ze bang waren dat hun fietsen onderweg nog afgepakt zouden worden. We hebben met ons allen een heel genoeglijken avond gehad, daar we tevens het feit dat 2 jaar geleden de studentenmelding was, werd herdacht. Ze zijn bij ons blijven slapen.
Ze hadden daar in Tegel nog minder van de oorlog beleefd als wij hier, maar ze hadden er des te meer geplunderd. Veel en veel meer, dan waar wij hier gelegenheid toe gehad hebben. Maar ze hebben het er ook wel verdiend. Maar aangezien ze daar al precies een week eerder “bevrijd” waren dan wij, raakte hun voorraad langzaam aan op. En bovendien werden ze door de Russen als werkkrachten gebruikt om een korenmolen leeg te halen. En dat beviel de heeren minder. Ze waren het er dan ook over eens geworden, samen naar het Westen te gaan, wanneer de zaak in Neukölln op niets uitdraaide.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...