30 mei 2020

Woensdag 30 Mei 1945. Jan : De in het onderhavige geval bedoelde Rus was op mussen aan het schieten met zijn revolver.


Oos schrijft vandaag niet

Woensdag 30 Mei 1945.
Na een onweertje in de verte vannacht was het vanmorgen heerlijk afgekoeld.
Weer zijn er een transport Belgen en Hollanders teruggestuurd, omdat er geen wagens genoeg waren. Maar vanmiddag om omstreeks 12 uur rolde de organisatie dan ook eindelijk. Vermoedelijk zijn wij met het volgende transport aan de beurt.
’s Morgens Fred opgezocht. Die waren nu opeens in allerijl aan het huizen bouwen geslagen. Ze hebben de boel overigens aardig georganiseerd: vier groepen van 100 man, en met den kampcommandant stonden ze zoo goed, dat de nu nog binnendruppelende aanmeldingen door Ooms tot een vijfde groep geformeerd moeten worden. Misschien kunnen we langs dezen weg onze ontbrekende twee man krijgen.
Tweemaal per dag houden ze appèl met achteraf een parade, af te nemen door de groepsleiders. Verder hadden ze het systeem van verlofpassen ingevoerd: wie weg wil, moet een vergunning hebben daartoe, ondertekend door groeps- en algemeen leider.
Ze zijn ook heel wat actiever dan wij, want gisteren hadden ze atletiekwedstrijden georganiseerd. Maar dat kunnen ze daar gemakkelijker doen dan wij met ons achten.
Jan van den Braak heeft weer eens pech gehad. Een Rus heeft hem een schampschot in zijn nek verkocht. De Russen zijn soms net kleine kinderen in dat opzicht, ze spelen volkomen onverantwoordelijk met vuurwapens. De in het onderhavige geval bedoelde Rus was op mussen aan het schieten met zijn revolver.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...