25 mei 2020

Vrijdag 25 Mei 1945. Oos : Zo is natuurlijk de Amerikaan in Holland ook ontvangen, met open mond van bewondering.

Vrijdag 25 Mei 1945
Met Berto gewandeld, direct na het ontbijt, en weer eens tot de conclusie gekomen dat Berlijn een prachtige omgeving heeft. We bekijken een kapotgeschoten tank, die nog grotendeels in tact is. Het zijn rijdende doodskisten. We zien een Rus met groene pet, die een gestolen jonge hond aan een lijntje heeft. Een paar honderd meter er achter holt een oude dame die zich de eigenaresse noemde van de hond. Via de commandant had ze de hond terug gekregen, en de soldaat haalt vandaag de hond wéér weg. Veel respect voor een meerdere schijnt er wel niet te zijn.
Middag wandeling met bezoek aan Pels en de tent van Portegies. Daar zitten een stel echte gewone Hollandse jongens bij elkaar, die met gitaarspelen en zingen de dag doorbrengen. Plotseling klinkt er buiten een toeter, het teken dat er een belangrijke mededeling op komst is. Het blijkt dat het kamp verlaten moet worden. Meteen hoor je overal timmeren en slaan, de primitieve woningen van deuren, planken, schotten en papier, worden uit elkaar geslagen. Iedereen maakt haast om in het nieuwe kamp de beste plaats te bezetten.
Jazz feest op een zolder van een grote boerderij. Een walgelijke vertoning, daar zijn we het allemaal over eens. Er zijn een paar Amerikanen, of Engelsen, ik weet het niet, en die vormen het centrum van een hysterisch gedoe. Met touwen is er een dansvloer afgezet. De drie gasten worden binnengeleid, hartelijk welkom geheten, men zingt het Engelse volkslied, erg bedeesd en vals. Dan begint de dansmuziek. Een goede band speelt de nieuwste jazz-mopjes, en dan wordt er gedanst, “swing it boys”. Belgen staan buiten de ring te “swingen”, mannen met elkaar. Binnen de ring gaat het iets kalmer toe, maar erg zwoel. Teleurgesteld gaan we naar huis, want ieder voelt, dat wat we nu gezien hebben niet een uitzondering is, maar een symptoom van de nieuwe tijd. Zo is natuurlijk de Amerikaan in Holland ook ontvangen, met open mond van bewondering en met jazz. Een heel gewoon soldaat wordt beschouwd als een wereldwonder. Hoeveel Nederlandse meisjes die afgegeven hebben op de “puinhoeren” verslingeren zich nu aan de eerste de beste Amerikaan? Het proces dat vóór de oorlog al ingezet had, het proces van massa-dansen en massa-swingen, van avonden hysterisch gehos, gaat nu in versneld tempo verder. De wereld is veranderd, het proces is niet meer te stoppen, we zullen wel mee moeten doen.
Aangezien er tegenwoordig enkelen bedanken voor de “tweede ronde” bij het eten, komt het veel voor dat er een dubbele portie te krijgen is. Met gevolg dat ik me heel vaak een overladen maag eet. De 500 gram brood die we per dag krijgen kan ik maar nauwelijks verwerken.
Bijna echt ruzie vanmorgen, omdat ik wilde schoonmaken, en er weer langslapers waren. Pieter Bosch is wel het toppunt, die blijft liefst tot elf uur in bed. Met de tuinslang hebben we ten slotte de langslapers in beweging gebracht, maar er was bijna serieus ruzie van gekomen.

Jan : 


Vrijdag 25 Mei 1945.
Het Russische leger ziet er niet alleen uit als een revolutieleger. Maar ook als een operetteleger. Vandaag zag ik een grooten, dikken Rus, die zijn blanke sleepsabel (waarschijnlijk hier of daar geplunderd) als wandelstok gebruikte.
Vanmorgen hadden Oswald en ik bijna groote ruzie veroorzaakt doordat we de twee gepatenteerde langslapers, Piet Bosch en Andries Koopmans, met de tuinslang uit bed moesten halen, aangezien wij de schoonmaakbeurt hadden.
De oude Spreekransverslagen hebben toch nog hun bekoring: per ongeluk haalde ik ze tevoorschijn, en we hebben ze weer met genoegen doorgelezen en oude herinneringen opgehaald.
’s Avonds was er een “cabaret voorstelling”, zooals het grootscheeps aangekondigd was. Entourage: een hooizolder, waarin geen hooi meer lag, in het midden een met touw afgezette rechthoek, waaromheen een sensatie beluste menigte Hollanders en Belgen. Na een hevig geroep om stilte klom er een vent op een soort podium aan een van de lange zijden, en kondigde aan, dat we een “trio” in ons midden hadden: een Canadees en twee Amerikanen. Ze kwamen in den ring, en weer werd herhaaldelijk om stilte geroepen. Na een doodschen, eeuwig lang gelijkende stilte, zette een klarinet heel aarzelend begeleid door enkele dunne gitaargeluiden het “God save the King” (!) in, wat door den volke even aarzelend meegemompeld werd. Hierna barstte de klarinet in een snaterend jazznummertje los, de touwen werden verbroken en alles danste. De Amerikanen waren de helden van den avond, en werden door iedere vrouw afgelikt, een meer dan walgelijke vertoning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...