17 mei 2020

Donderdag 17 Mei 1945. Oos : Ik vlucht na de verdeling maar direct uit het stankhok weg, buiten is het frisser.

17 Mei
Nog steeds slaap ik buiten, en het bevalt best. We slapen allemaal veel te kort, van half twaalf tot zeven, we worden gewekt door etenhalers, die dit keer weer met een volle emmer komen aanzetten, en we beginnen meteen aan ons havermout ontbijt. Ik vlucht na de verdeling maar direct uit het stankhok weg, buiten is het frisser.
We brengen Jan E. weg tot Friedrichsfelde, en gaan dan op zoek naar Jan vd Braak en Hans Bornewasser. Het duurt lang voor we ze gevonden hebben, we scharrelen over het terrein, bij de keuken, en ten slotte door het hele lager heen. Op een donkere stinkende zolder vinden we ze tenslotte. Hans is ziek, vermoedelijk dysenterie, hij kan niets eten. Ze hebben ook verder niets te koken voor bijvoeding, we zullen hem wat rijst moeten geven. Of naar ons toe halen, dat is veel beter, maar het heeft ook grote bezwaren, gelukkig komt er geen protest, en er wordt besloten Hans morgen te halen.
Vandaag ben ik proefkonijn van de kapper de Vries. Gerrit is echt een kerel om schipper te worden, op zijn tijd is hij kok, dan weer kapper, of electricien.
Donderkoppen. Midden in de nacht word ik wakker door een enorme windvlaag. Het regent en er vallen al druppels. We scharrelen in het donker onze spulletjes bij elkaar en vluchten naar binnen.

Jan : 

Donderdag 17 Mei 1945.


Skorobohatyj is vandaag definitief vertrokken. Gelukkig maar aan de ene kant. Hij wilde nu op eigen gelegenheid naar het Westen gaan, en was vol goeden moed, dat het zou lukken. Oswald en ik zijn nadat we hem een eind weggebracht hadden, een bezoek gaan brengen aan Hans, Thijs en Jan vd Braak in Friedrichsfelde. Die zitten daar niet fraai: ca. 60 man op een oude hooizolder boven een voormalig café, een reuze rotzooi. Bovendien had Hans sinds een week dysenterie, en was dus erg slap. Waarschijnlijk kwam dat doordat hij ongekookt water gedronken had. Ze voelden zich allen zeer vernacheld in hun optimisme van de eerste dagen, vooral Jan vd Braak, die het eerst in Holland had gedacht te zijn. Maar Oswald en ik, die voor “idiote, stompzinnige pessimisten” waren uitgescholden indertijd, lachten in ons vuistje, want met al ons pessimisme zitten wij nog het beste in onze bungalow. Het weer was drukkend vandaag. Maar we hebben onze bruinbranding een flinken ruk gegeven. ’s Avonds was het werkelijk benauwd, en we hebben heel lang buiten gezeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...