22 april 2020

Zondag 22 April 1945. Geobbels : "Lastige buitenlanders onschadelijk maken, huizen die de witte vlag hijsen direct opblazen enz".

Alarm wordt niet gegeven maar er zijn wel bombardementen.
2e Dag artillerievuur.

Zondag 22 April 1945
Om een uur of zeven sta ik maar vast op, ik ben goed uitgerust, en eerlijk gezegd, heb ik de laatste weken niet zo rustig geslapen als deze nacht! Maar het is koud en vochtig in de kelder, en dat is niet prettig. Buiten is alles rustig, weinig mensen op straat. Een paar terugtrekkende soldaten, en wat mensen met rugzakken op weg naar huis of familie.
Twee Volksstormers komen bij ons gauw naar binnen als er een granaat inslaat. Liefst zouden ze direct naar de kelder wandelen, en daar blijven zitten, dat kun je aan hun gezicht zien! Ze besluiten samen verder te gaan. Met de buitenlanders wordt geen woord gewisseld.
Over de rantsoenen heb ik nog niets geschreven. Typisch is, dat er in de krant staat dat Duitsers de etenswaren van de volgende periode al halen kunnen, terwijl er over de buitenlanders niet gesproken wordt! Verder hebben wij nog niet eens de bonnen van de volgende periode week, we zitten dus van vandaag af zonder eten.
Goebbels heeft een redevoering gehouden, hoofdpunten zijn: lastige buitenlanders afschieten onschadelijk maken, huizen die de witte vlag hijsen direct opblazen enz. Zijn vrouw en kinderen zitten ook in Berlijn, zegt hij.
Vanmiddag beginnen de vliegtuigen actief te worden. Eerst Tiefflieger, en langzamerhand zwaardere vliegtuigen. Tegen de avond een bombardement, maar niet voor ons bedoeld.
De etensdistributie is beslist goed, maar het eist veel van je zelfopoffering. Het idee dat je niet kunt gaan eten van je eigen, uit je mond gespaarde eten, kunt nemen, en er ter wille van de anderen af moet blijven, is veel gevergd.

Jan : 


Zondag 22 April 1945.
Onze laatste spullen, die gekookt moesten worden, hebben we meteen gekookt vandaag, voortdurend gestoord door Tiefflieger en in de buurt inslaande granaten de voordeur is doorzeefd met splinters. Honger zullen we niet lijden, want we hebben een vrij aardigen noodvoorraad. Op dat gebied zijn we echter ongeveer de eenigsten, want de meesten hebben alles meteen opgegeten. We zullen dus moeten oppassen voor stelen, en houden daarom doorlopend de wacht.
De oproep die Geobbels in zijn kwaliteit als gouwleider van Berlijn uitgevaardigd heeft, spreekt van “aufsässige Ausländer beseitigen”. Wij zullen ons wel rustig houden, en onze tijd afwachten.
Tegen den middag nam het artillerievuur weer in hevigheid toe, en de branden kwamen dichterbij. Binnen een paar uur gaat het spel voor ons beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...