23 april 2020

Maandag 23 April 1945. Oos : Bral heeft vanmorgen de eerste dief betrapt. Deze pooier kon mij ook wel eens bestolen hebben.

3e dag artillerievuur en Tiefflieger.

Maandag 23 April 1945
Rustige nacht gehad, goed geslapen. Er wordt niet veel meer geschoten, maar in de loop v.d. ochtend neemt de activiteit toe.
Opschudding in het lager omdat er geen eten is. De eerste muiters komen al tevoorschijn: ze verwijten Frau Lisureck dat ze geen kaarten voor levensmiddelen hebben. Een stuk of 10 man zit al zonder een hap eten!
Bral heeft vanmorgen de eerste dief betrapt. Hij lag in zijn bed, terwijl de anderen allemaal in de kelder lagen. De deur gaat open, en de kleine zwarte Belg, de vriend van v. Dalen, komt binnen. Heel zacht, wacht even, en gaat dan verder. Zogenaamd zoekt hij naar matrassen, als hem gevraagd wordt wat hij doet! Deze pooier kon mij ook wel eens bestolen hebben.
Lekker gegeten. Aardappels met gort, en tomatenpuree als ontbijt een bord grutjes. Tijden geleden dat we zo goed gegeten hebben, geloof ik. Het smaakt ook zoveel beter, als je met een paar man eet, en niet alleen.
Geruchten zijn er niet veel meer, maar het schijnt toch wel zo te zijn, dat de Russen al aan de ringbaan zitten in het Noorden en in het Oosten. Lichtenberg is in het Wehrmachtsbericht genoemd. Hoe zal Jan {Egberts} het vinden als hij het hoort? Gelukkig dat hij daar niet meer zit.
Soldaten willen wijn ruilen voor brood, ze hebben vandaag nog geen eten gehad!
Tanks komen voorbij rijden, er wordt steeds meer geschoten, maar er is geen luchtactiviteit. In de straten komen nu steeds meer soldaten, vanmorgen was er nog niets te zien, nu lopen er steeds voorbij.
Wehrmachtsbericht: Köpenick, station, door D. heroverd, Russen tot Prenzlauerallee doorgedrongen, in het Zuiden tot Teltow. Kortom: het ziet en niet hoopvol uit, dit gevalletje kan een week duren, op zijn mist. Ik voel me niet best vandaag, de kelder begint zijn uitwerking te hebben. Het is ook geen doen. Gelukkig is er weer licht, en we hebben in onze afdeling een lampje hangen.
Het is een ellendig leven zo. Er wordt voortdurend geschoten, de Duitse artillerie staat in de straten te schieten. De Russen antwoorden daar natuurlijk op, hier en daar met bommenwerpers en duikvliegers. Steeds maar dat schieten in de lucht, dat is zo ellendig deprimerend. Je loopt met je ziel onder je arm: eerst trek je je er niets van aan, maar dan flitsen er een paar granaten en je duikt weer in de kelder. Daar is het dan weer koud en vervelend, en dan wil je weer naar buiten.
Stemming? Afwachten, en kankeren over het eten. Dat is alles wat er gebeurt! Langzamerhand merken we dat het ernst wordt, vooral nu we overgelaten zijn aan ons zelf wat het eten betreft. De Duitsers krijgen extra rantsoenen, wij zelf niet eens de bonnen van deze week. Er is natuurlijk niets te krijgen voor ons, geen groente en zo, of bieten of iets anders wat de maag vult. Wat ben ik blij met mijn voorraad heb! Wat gek anders, dat alle idealisme verdwijnt, zodra er honger is.

Jan : 


Maandag 23 April 1945.
De levensmiddelenpositie begint er in het lager niet beter op te worden. Wij hebben genoeg om een week met drie man op te leven, maar de meeste anderen hebben niets meer sinds vanmiddag. Het is natuurlijk buitengewoon onaangenaam om nu nog dingen te koken, want ze kijken het je gewoon uit de mond weg, en ik voorzie, dat het over twee dagen amok lopen gaat worden. Maar we zullen ons voorraadje niet zonder meer door anderen op zien eten. De meesten hebben absoluut geen voorraad gevormd. Eerlijk gezegd, was ik ook nooit tot een dergelijke voorraad gekomen, als ik niet met Oswald samen gewoond had, want onze voorraad mag er werkelijk zijn. In de winkels is niets meer te krijgen, en bij de bakkers staan de menschen in heel lange rijen. Onze laatste weekkaarten zijn ons ook door den neus geboord; Witteveen en Nieuwkerk zijn gisteren naar de fabriek gegaan, maar vonden op de kaartenafdeling (die in Köpenick in de Lindenstrasse gevestigd is) geen mensch, daar de Russen halverwege in Köpenick zitten. In Schöneweide zijn de bruggen al opgeblazen. In Köpenick werd in de winkels bonloze uitverkoop gehouden.
In de stad zijn op verschillende plaatsen soldaten opgehangen, die een burgerpakje over hun uniform aangetrokken hadden. Een hartverheffend gezicht! En onderdehand proberen ze het volk zoet te houden met het verspreiden van geruchten over een afbreken van de diplomatieke betrekkingen tusschen Engeland en Rusland. Maar zelf daaraan begint het Duitsche volk eindelijk te twijfelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...