31 maart 2020

Zaterdag 31 Maart 1945. Oos : Inkopen gedaan: voor twee weken aardappels in voorraad. Goed opbergen, er wordt tegenwoordig gestolen.


Alarm nr. 260 van 09:30 tot 10:05.

Zaterdag 31 Maart 1945
Om negen uur op: wassen beneden onder een heel klein straaltje water. Hoeveel huisgenoten wassen zich op zo’n waterloze dag? De meesten niet, hoogstens als ze zich scheren moeten.
Inkopen gedaan: voor twee weken aardappels in voorraad. Goed opbergen, er wordt tegenwoordig gestolen. Koekjes en beschuit gekocht bij Börse, en daarna de oude wandeling naar de Staatsopera gemaakt. Wat ziet de boel er uit hier, alles is kapot. Het standbeeld tegenover de ruïne van de Dom, heeft een voltreffer gekregen, en is aan stukjes rond gezaaid. Prachtige tropheeën zijn hier te halen, zoals een arm met een zwaard. De bibliotheek is dicht, Fugger, waar we onze bon wilden inwisselen in liqueur, is ook dicht. Nu nog achter de eieren aan. Dan naar het Russ. restaurant, dat helaas dicht is wegens gebrek aan stroom. Andere restaurants zijn ook dicht, tenslotte in een raar ding in het donker zonder bestek gegeten!
Dan gaat het weer “op naar von Schreibershofen”. We beginnen hard te werken, dan komt een gezellig etentje, aardappels met worst en bouillon, heerlijk klaargemaakt. Een cigaret en een borrel omdat het Pasen is! Een gezellige middag, net of je thuis bent. Het huis was wel erg verwaarloosd, maar het komt er nu weer bovenop. We eten ons vol, en, al kan er nog een portie bij, we bedanken voor de rest die in de keuken is. Zo nu en dan moeten we bedanken, anders is het zo erg onbeleefd. Na deze maaltijd repareren we nog een gordijn, en maken het balkon schoon, en daarna krijgen we nog koffie met brood en jam. Het licht gaat uit, en we schemeren een tijd. Wonderlijk veel begrip heeft deze oude dame voor ons en onze positie hier. Het is een weldaad weer eens “thuis” in een luie stoel te zitten. Ik voel me daar haast nog meer “thuis” dan in het lager! Er wordt opgebeld uit Kopenhagen door haar dochter. Veel geëvacueerden in Denemarken, maar ze kan niet aanbevelen daar heen te gaan!
Thuis nog wat gesnoept, zoals gewoonlijk. Je kunt niet van het eten meer afblijven, al heb je veel gegeten. Nog wat gelezen in Hollands glorie, en toen naar bed.


Jan : 


Zaterdag 31 Maart 1945.
Vanmorgen alarm, van 9.30-10.05. Gelukkig had ik mijn inkoopen gedaan. Het was niet voor ons bedoeld.
Daarna in de stad gegeten, en vervolgens mevrouw von Schreibershofen opgezocht. Daar werden we natuurlijk weer enorm gul ontvangen, maar we hebben onze kost ditmaal dan ook werkelijk goed verdiend. We hebben een kunststof ruit gemaakt in de badkamer, een gordijnroe is de muur vastgezet, een balcon schoongemaakt en nog alle mogelijke andere dingen meer. Maar het is iemand voor wie je zooiets graag doet. Juist toen we er waren belde haar dochter uit Kopenhagen op, en vertelde dat daar op het oogenblik alles wemelde van de vluchtelingen uit Gotenhafen en Danzig.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...