26 maart 2020

Maandag 26 Maart 1945. Oos : Alarm vanwege 20 Russische vliegtuigen.

Alarm nr. 254 van 13:55 tot 14:10.
Alarm nr. 255 van 21:00 tot 22:45.

Maandag 26
Hans komt thuis met longontsteking. Hij is toch maar zwak, het is geen onzin dat hij steeds ziek is.
Alarm vanwege 20 Russische vliegtuigen.
Rotier, een Belg v.d. kamer naast ons, komt zijn nood klagen. Hij is D. geworden, hij heeft de eer gehad uitverkoren te worden, niet iedereen heeft die eer. Hij kon er niet voor bedanken.
Eerste proeven met de “was” op de fabriek, het wollen winterondergoed moet eens schoon worden. Het wassen wordt een succes, we letten niet eens meer op of er soms iemand als een chef aan komt!

Jan : 


Maandag 26 Maart 1945.
Vandaag kregen we alarm vanwege 20 Russen, die eens een kijkje kwamen nemen, van 1.55 – 2.10
Daar onze wasscherij in Köpenick geen wasch meer aanneemt, wegens gas gebrek, moeten we tegenwoordig weer zelf wasschen. Op de fabriek natuurlijk.
Een van de Belgen van onze verdieping heeft weer een heel mooi staaltje beleefd van de behandeling van de buitenlanders. En van het feit dat je toch niets meer bent dan een stuk arbeidsvee. De “Vlaamsche Leider”, die uiteraard hier in Duitsland zit, heeft de Duitsche regering gemachtigd, Belgen in het Duitsche leger in te lijven, en de Duitsche nationaliteit te verlenen. Welnu, de Belg Rothier, kreeg voor eenige dagen een bevel (via de fabriek) om voor de militaire keuring te verschijnen. Hij ging er vandaag heen en hem werd tot zijn groote verbazing medegedeeld dat hij bij dezen de Belgische nationaliteit veloor, en Duitscher werd. Pas en andere papieren zouden hem nagezonden worden. Proost! Daar sta je dan met je goede gedrag.
… Kan ons ook zooiets boven het hoofd hangen?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...