24 maart 2020

Berlijn 24 Maart 1945. Oos : Wanneer het mij niet vergund mocht zijn levend terug te keren in het ouderlijk huis.


Berlijn 24 Maart 1945
Lieve ouders
De niets en niemand ontziende oorlog heeft toestanden in het leven geroepen, waarbij een mens zich begint af te vragen of hij het einde van deze oorlog wel zal beleven, en of de chaos die daarna komt hem niet zal doen verdwijnen. Wanneer het mij niet vergund mocht zijn levend terug te keren in het ouderlijk huis, wil ik toch afscheid van jullie genomen hebben, en bedankt hebben voor alles wat jullie voor me gedaan hebt. Lieve paps en mams, wat hebben jullie beiden veel van jullie eigen leven opgeofferd, om ons een gezonde en voorspoedige opvoeding te geven. Ik heb op het ogenblik de tijd na te denken over mijn kinderjaren, de schooltijd, en mijn studentenleven. En ik vergelijk dan vaak mijn leven met dat van andere jongens, waarbij ik steeds tot de overtuiging kom dat het betrekkelijke gemak waarmede ik me hier aanpas aan de toestand, voor een groot gedeelte te danken is aan mijn opvoeding. Het gebruikmaken en genieten van luxe en comfort, zonder er slaaf van te worden, dat is een levenskunst waarin jullie me een eind op pad hebt gebracht. Dankbaar ben ik ook daarvoor, dat ik in de grote beslissing die er bij mijn vertrek viel, vrij heb kunnen doen wat ik zelf het beste vond. Maak je vooral geen zelfverwijten als dit avontuur in Berlijn voor mij slecht afloopt, zelf ben ik overtuigd dat ik niet anders kon doen. Ik ben dankbaar dat ik op mijn eigen benen sta, en niet materieel, en vooral moreel ten laste van anderen leef. Ik ben zelfstandig geworden, iets wat ik als onderduiker niet geleerd zou hebben, en ik heb ook veel mensenkennis opgedaan.
In deze tijden is het soms moeilijk het geloof in het goede van den mens te behouden. Oppervlakkig gezien lijkt het of iedereen en alles slecht is geworden, maar gelukkig heb ik steeds het vertrouwen behouden, dat alles uiteindelijk weer in orde zal komen, en dat de loutering die ons werelddeel ondergaat een diepere betekenis heeft.
Het is prachtig weer als ik deze brief schrijf, en ik ben ook vol levenslust. Hoe is het mogelijk dat de mensen elkaar zo naar het leven staan? Ik kan me niet voorstellen dat ik een gewelddadige dood zal moeten sterven (hoewel ik dagelijks de voorbeelden om me heen zie) en daarom valt het me dubbel moeilijk een afscheidsbrief te schrijven. Het is voorjaar in en om me, het leven ziet er zo eenvoudig uit. De natuur ontwikkelt zich tot nieuw leven, precies als in ieder ander jaar, om het even in Ouderkerk of Berlijn. Ik kan me niet voorstellen dat ik dit alles niet nog in Holland zal kunnen beleven, vóór ik sterven moet.
Zakelijk valt er niet veel te regelen. Mijn dagboeken worden, indien mogelijk, door Jan de Boer aan jullie gegeven, en ik hoop dat jullie, als jullie deze met begrip gelezen hebt, een idee krijgt hoe je zoon de laatste twee jaar in den vreemde geleefd heeft. Over mijn bezittingen in Berlijn krijgt Jan de Boer de beschikking, over die in Holland moet beschikt worden zoals in het testament, dat ik vóór vertrek gemaakt heb, vermeld staat.
Was het vroeger zo, dat mijn verblijf in Berlijn me als een droom voorkwam, een nachtmerrie waaruit ik ieder ogenblik kon ontwaken, tegenwoordig is mijn hele leven in Holland als een sprookje, en ik kan me nauwelijks meer voorstellen dat dit leven ook maar bij benadering terug kan komen. Een regelmatig leven, een werken aan een toekomst, aan idealen, deze tijden moeten terugkeren, en ik hoop dat ik daaraan mee mag werken.
Lieve ouders, geestelijk en lichamelijk gezond, gezeten in een heerlijk voorjaarszonnetje dat nieuwe levensmoed geeft, moet ik in gedachten afscheid van jullie nemen. Ik doe dit met een omhelzing zoals ik dit als kind met zoveel overgave kon doen. Dank je, lieve paps en mams, dank je voor alles wat jullie voor me gedaan hebt. Treur niet te veel om me, afscheid van het leven nemen zal me niet zo zwaar vallen. Wees blij dat het afscheid op 6 Mei 1943 zo snel ging, en dat we niet wisten wat er nog allemaal komen zou. Het afscheid van het leven moet eens genomen worden, dat is een consequentie van het aanvaarden van het leven. Groet alle bekenden van me, en wens vooral Maarten en Lily een voorspoedig en gelukkig leven in een land van welvaart. Ik hoop dat ze mijn gedeelte van de zorg voor jullie overnemen, en dat ze jullie de liefde zullen brengen die ik nog graag gegeven zou hebben.
Een laatste zoen in gedachten, en veel, heel veel liefs.
Oswald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...