21 februari 2020

Woensdag 21 Februari 1945. Oos : Twaalf jaar geleden maakte men hier officieel naaimachines, in werkelijkheid waren het mitrailleurs. Nu...

Alarm nr. 207 van 20:35 tot 21:25
Alarm nr. 208 van 23:45 tot 00:40

21 Februari
Dr Jüngling komt eens kijken in het lab, hij was al eerden op de fabriek gesignaleerd, maar had het toen niet de moeite gevonden naar ons toe te komen. Na verschillende baantjes die hij bij de V.S. (Volks Storm) had, is hij nu ten slotte … analist geworden! Eerst heeft hij geschanst, maar hij is niet overtuigd van de deugdelijkheid van zijn gewrochten. De versperringen zullen de Russen niet tegenhouden. Hij praat eerst met iedereen en komt tenslotte nog even bij ons langs, om Jan en mij te vertellen wat niet iedereen weten mag. Als je niet van het handje bent, dan ben je gewoon een werkslaaf. (In deze context is het “handje” niet wat men er anno 2020 onder verstaat maar de Hitlergroet oftewel pro-Hitler) Dit is ook eigenlijk niet anders dan we verwacht hadden. Pessel kan zich even niet beheersen en stort zijn gal uit (waar de anderen niet bij zijn!)
De D. in Polen lopen met een G (Germanja). Wie de bal kaatst
Met Helga een gesprek gehad waarin ze de nadruk er op legde dat wij het zo goed hadden en toch ontevreden waren. De mensen beseffen niet dat wij hier een bijzonder goede positie getroffen hebben. De andere buitenlanders hebben dat lang niet allemaal zo. Vaak doet het me goed dat ze haar vaderland zo verdedigt en zegt dat de anderen geen haar beter zijn, soms ook is het hinderlijk.
Vanmiddag heb ik eens echt gedaan waar ik zin in had: achter de ijskast met een pijp en Zola.
Er schoot me plotseling iets geks in de gedachten:
Twaalf jaar geleden maakte men hier officieel in enkele fabrieken naaimachines, in werkelijkheid waren het mitrailleurs. Nu de Russen 100 km van Berlijn staan, in het 6e oorlogsjaar maakt men officieel machinegeweren, en in werkelijkheid … misschien naaimachines, in ieder geval kaarsen, riemen tassen enz. enz. !
Een welverdiende borrel naar aanleiding van gisteren met Jan genoten. Ieder aan een kant v.d. kachel.

Jan :


Woensdag 21 Februari 1945.
Veel schot zit er niet in den oorlog. Maar een geluk is dat de winter nu zoo’n beetje op zijn einde raakt. Niet zoo zeer voor ons als wel voor Holland. De brieven van huis worden steeds minder optimistisch, en vertoonen een fatalistische gelatenheid. Hoe lang nog? En zullen we ooit nog thuis komen?
Het licht gaat ‘s avonds nu vrij constant van 7 – 9 uit. Zoo langzamerhand stellen we ons ook daar op in: als je nu maar zorgt, dat er een prak eten klaar staat, en je een pit in beslag hebt genomen in de keuken kun je tenminste eten.
We hadden weer 2x alarm vanavond, van 8.35 – 9.25 en van 11.45 – 0.40 Niet veel gebeurd, alleen hebben ze nieuwe zware flak in de buurt gestationeerd, die een barbaarsch kabaal maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...