14 februari 2020

Woensdag 14 Februari 1945. Oos : Nu is het zo, dat niet alleen heel D. naar de bliksem gaat, maar ook de hele wereld.

Alarm nr. 201 van 12:35 tot 13:05
Alarm nr. 202 van 20:50 tot 22:05


14 Febr. 1945
Het legerbericht brengt vandaag weer enkele nieuwe plaatsnamen ten W. van Breslau. Vervelend voor Hofffman, die de kaart weer eens bekijkt en overtuigd is dat de vloed niet meer te stuiten is. Ja, zeg ik, als het nu werkelijk zo erg is, waarom laten jullie dan de anderen in het Westen er niet in, stuur de troepen van het Westen naar het Oosten. Nu is het zo, dat niet alleen heel D. naar de bliksem gaat, maar ook de hele wereld. Hoffman windt zich op, en zegt dat het goed is zo, als wij er aan gaan, dan zullen ook de anderen mee ondergaan. Zo is de situatie met heel D. in de wereld, en met de partij in het D. volk. Alles zal mee naar beneden, vooral geen poging doen althans anderen te redden. Met de partij zal het hele volk te gronde gaan. Hoffman laat zich wel weer eens van zijn goede kant zien.
Het is weer huilen vandaag met het licht. Eerst geprobeerd in “Germania Prachtsäle” te eten. Ze vragen daar echter weer eens een soort bonnen dat wij niet krijgen en de rest van het menu is uitverkocht. Dan maar verder naar de stamkroeg. Daar is het licht uit en iedereen zit geduldig te wachten tot het weer op gaat. Wie weet hoe lang dat nog duurt. Thuis is er licht. Jan is aan het handelen met de kaarsen, en weet een zak los te krijgen. Dat moet een rugzak worden. Om zeven uur gaat het licht uit. Ik verwacht dat nu in de kroeg juist het licht weer aan zal gaan, en hol er dus heen. Alles is al opgeruimd. Nu heb ik vandaag al goed gegeten in de cantine, dus wat dat betreft is het niet zo erg. We hadden in de cantine juist ons eten gehaald, de eerste portie, toen het alarm weer eens losbrak. Gelukkig hadden we het eetketeltje bij ons, daar gingen de twee porties in en toen gauw naar boven. Juist toen we boven waren was het weer veilig. Terug naar de cantine voor de soep-in-koppen, die erg lekker is en meer op jus lijkt. Meteen de tweede portie eten, die Jan en ik samen nemen gehaald. Dan komt er plotseling weer “Luftwarnung”.
Vanavond is het licht om zeven uur uitgegaan, en anderhalf uur later, om kwart voor negen gaat het weer aan. We scheren ons, en meteen is er alarm. Tot tien uur zitten we in de kelder. Er zit een arbeider uit Keulen die erg leuk zit te vertellen. Wat staan deze mensen wat taal en gebaren betreft dicht bij de Limburgers. Veel woorden zijn dezelfde, wij verstaan hem beter dan een Berlijner hem verstaat.

Jan : 


Woensdag 14 Februari 1945.
Vannacht werd ik met een schrik uit een nachtmerrie wakker. Ik droomde dat ik een weermachtbericht las waarin als allereerste feit vermeld stond dat de Amerikanen 2 aanvallen van 1½ uur van het kaliber van den Berlijnschen aanval van 3 Febr. (Cascaden Angriffe noemden ze het in het bericht) op één dag op Amsterdam hadden gedaan. Erg prettig voelde ik me niet, dat is begrijpelijk, en het heeft me heel wat moeite gekost om tot de overtuiging te komen dat het maar een droom was.
Arnberg vertrekt a.s. Vrijdag naar Denemarken. Die Denen zijn zulke gelukkige menschen, dat ze contracten hebben, die op een bepaalden tijd gesteld zijn. Nu gaat hij zonder moeilijkheden weer naar huis terug.
Onze Let is verdwenen. Zondag j.l. ging hij ’s morgens normaal weg, en kwam ’s avonds niet thuis. Wij bekommerden ons daar verder niet over, want iedereen blijft wel eens een nacht onder water. Maar sindsdien is hij ook niet verschenen. Het is natuurlijk mogelijk dat hem iets overkomen is, hoewel we geen alarm gekregen hebben. Om er van tusschen  te gaan lijkt hij mij niet de geschikte figuur.
Het aangekondigde Engelsche luchtoffensief is blijkbaar begonnen, want ze zijn actiever dan ooit. We hadden vandaag 4 x Luftwarnung, en 2 x Alarm. Veel gebeurde er niet. …




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...