24 februari 2020

Bommelerwaard 24 Februari 1945 van Barend aan Utrecht. De baan van de V1's ligt de laatste tijd over ons huis. Soms 5 achter elkaar.


24 Februari 1945
Beste Familie,
Post schijnt er niet meer over de Lek te komen. Van Maut ontving ik een briefkaart van 2 Januari of de 26e tegelijk met brieven van thuis van 20 Januari. Sinds dien heb ik geen post meer ontvangen. U heb ik wel een brief per post teruggestuurd. Daar ik thans in de gelegenheid ben een brief naar Utrecht mee te geven, wil ik deze kans niet voorbij laten gaan. Ik maak het hier nog best. Geen honger het broodrantsoen is laag (800 gr) maar we hebben aardappels genoeg. De olielamp (hanglamp) brandt tot ’s avonds 10u15. Van jaagpartijen geen last. We hebben ons nog steeds niet hoeven melden. Dit in tegenstelling met Ouderkerk waar 11 en 12 Feb. huisgehouden is. A. schijnen ze niet te pakken te hebben. In Mijdrecht, Loenen, Abcoude, Baambrugge, Duivendrecht, A’dam moet het eveneens regelmatig mis zijn. Ik ben door een gevluchte nasteling op de hoogte gebracht. Het water in de Waal is weer hoog geweest. Alle waarden ingelopen. Het stond van dijk tot dijk. In de polder daarom veel kwelwater. Thans zakt het water hard en binnen kort zullen ze op de Maas wel weer kunnen spuien. De dijkdoorstekerijvrees is dus weer van de baan. Vele mensen maken zich bang voor een ongeboren kindje. De activiteit aan de Maas is kleiner dan een 14 dagen geleden. Toen werd er dag en nacht gemitrailleerd. Een Eng. tank moet volgens een D. soldaat in Andel geweest zijn. Met 2 compagnieën zouden ze een aanval gedaan hebben. Daarna zouden ze teruggetrokken (volgens D. teruggeslagen) zijn. Wederzijds moet er levendige patrouilleactiviteit geheerst zijn. Aan de rand van Bommel zou een Duitse wacht door een Eng. patr. Zijn doodgeschoten. In Bruchem zouden eveneens Eng. patr. geweest zijn. De D. hebben er alle huizen later doorzocht. Enkele burgers wonen daar nog in het spergebied. Het spergebied loopt ongeveer van Hurweneen langs de Bommelse wetering, de Capreton naar Aalst. De evacuatie schijnt stil te staan. De bewoners uit de spergebieden moeten alle over de Maas Waal. In de Waal dorpen mochten ze niet blijven. Thans ben ik ingezetene van Gameren, moest anders ook weg geweest zijn. Thans schijnen er weer boeren naar de spergebieden terug te mogen. De mensen hier moesten over Schalkwijk naar Friesland evacueren. De meesten zijn echter over de Waal neergestreken. Het worden op den duur koppels spreeuwen die van de enen plaats naar de andere plaats worden gejaagd. En overal laat je een veer. Bommel heeft van 14 Febr – 19 Febr onder granaatvuur gelegen. Nu niet alleen de brug maar ook de stad.
Kartetsen en granaten van 23 en 17 cm. Zware jongens! Toen enige D. afdelingen wegtrokken was hield het vuur op. Er zouden rijders gezeten hebben. ± 12 burgers zouden er het leven gelaten hebben. Het was storingsvuur. Het beroerde voor de Bommelaren was dat bij velen de kelder onder water stond. Achter mijn dorp zijn in het veld een 25 tal pantsergranaten terechtgekomen.
Een paar dagen geleden heb ik een artillerie duel aangehoord. ’s Nachts schrok de hele ploeg wakker door afschieten van D. geschut in Hooften. ten O. van ons de Niewaal kant op ± 1000m. 2 salvo’s van 3 schoten repeterend. 3 Kwartier later gaven ze weer een salvo, maar kregen er 3 terug. De Eng. hebben ze goed te pakken gehad. Een paar stukken kapot. De D. hebben niet meer geschoten.
Heel duidelijk kan ik hier het afschieten, fluiten en inslaan horen. Als je er zelf geen last van hebt wel een aardig hoorspel. Artillerietechnisch schijnen de Eng. goed te zijn. In Bommel heerst sinds de herfstvacantie typhus. Het aantal slachtoffers neemt nog steeds toe. Omdat de waterleiding niet te gebruiken was, waren er putten geslagen. Een schijnt er echter in de buurt van een beerput geslagen te zijn. Bommel heeft thans een 80 patiënten, die in Bommel in een school waren ondergebracht. Met de beschieting moesten deze mensen geëvacueerd worden naar Brakel. Waar ze weer in den school zitten. Hier zijn eergisteren alle ramen er uit gevlogen en de pannen naar beneden gegleden door de door de raketontploffing van een te laag overvliegende V1. De laatste tijd komen er vooral bij donker weer en ’s nachts met laag wolkendek veel over. De baan ligt de laatste tijd over ons huis. Soms 5 achter elkaar. Veel komen er te vroeg naar benden. 2 Dagen geleden vloog er een met volle vaart in de Waal op ± 800 m. beter kon hij niet terecht komen. Met helder weer en ’s nachts met sterrenlucht komen ze niet veel.
’s Nachts door jagers aan het lichtverschijnsel makkelijk te vinden. Ze komen op die dagen meest met de schemering. Dit is het oorlogsnieuws uit deze streek. Veel soldaten zijn er niet. Thans geen inkwartiering.
Naar het leek zijn er vorige week weer 500 koeien naar de burgers in Holland over de brug gevoerd.
Allen wens ik het beste. Nog even volhouden, we gaan het voorjaar en daarmee de beslissing tegemoet.
De groeten aan Maarten en Nel, en aan de overkant.
Sterkte
Barend

Na de “Fallschirmjäger” zonder vliegtuigen schijnen we hier nu de W.M. zonder scheten te hebben.
B

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...