25 januari 2020

Donderdag 25 Januari 1945. Oos : Vandaag weer naar de wiskunde cursus. Het gebouw is niet verwarmd, en de ramen zijn stuk in de zaal.

25 Jan
De koude op het lab wordt steeds hinderlijker, ik kom nergens meer toe, niet eens tot lezen. Nu begrijp ik pas goed wat het voor hen in Holland betekend. We hebben hier nog goed te eten. Het verkeer in S-Bahn en tram wordt ook verminderd. Als de sneeuwbal eenmaal rolt…
Vandaag weer naar de wiskunde cursus. Het gebouw is niet verwarmd, en de ramen zijn stuk in de zaal. Ik heb ogenblikken gehad dat ik weg wilde lopen. Zoals Jan het uitdrukte: “Je moet voorzichtig lopen anders breken je voeten af!”  Deze cursus zullen we wel niet tot het einde horen, hij loopt n.l. tot April.
Jan Egberts weer op bezoek, de traditionele pannekoeken zijn er weer. Hoe lang nog vragen wij ons af. Dit is de grote vraag die zich steeds weer opdringt. En wat volgt direct daarachter aan.
Vluchtelingen, overal vluchtelingen. De S-Bahnen zijn overvol met vluchtelingen. ‘s Morgens om zes uur tot ’s avondslaat. Verhalen over tochten van ettelijke dagen op open wagens, waarbij voeten en handen afgevroren zijn, doen geregeld de ronde. Waar moet dat heen? Zijn ze van plan heel Duitsland in Berlijn te evacueren? De ellende is al enorm. Maar ze wordt nog groter als er straks geen eten meer voor al die mensen aanwezig is. Een rugzak en wat eten, dat is alles wat ik op te ogenblik hard nodig heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...