26 januari 2020

Donderdag 25 Januari 1945. Oos : Ondanks het feit dat we geen gas mogen gebruiken heeft Frau Lisureck het gas elke avond nog open gezet.


26 Jan.
Je vraagt je soms wel af wie er nu wel gek is, de Italiaan of ik. Die rare vent die onder de luizen zit en vaak den indruk wekt dat hij gek is, heeft nu toch maar zijn papieren in orde en gaat vertrekken. De sufferd wil pas overmorgen vertrekken in plaats van vandaag.
Jubileum van Dudlitz, 25 jaar A.E.G. Hoe heeft de man het uitgehouden, vooral onder Nowak. Steeds comedie spelen, wat een vak. Er was een tafel versierd, we kregen een lekkere borrel en verder was het gezellig.

26 Jan. Avond
Tegen mijn gewoonte in ga ik maar eens ’s avonds schrijven omdat ik overdag geen inspiratie heb in het koude lab. Thuis is het gezellig en warm. De kachel staat midden in de kamer, er staat melk op te pruttelen die pudding moet worden, en wij zitten er omheen. De Deen hangt weer een verhaal op over de meeuwen in Denemarken. Een van die verhalen waaruit hij weer laat merken dat hij zich over alles verwondert. Aan het verhaal komt natuurlijk geen eind.
De Let is een heel andere vent. Erg rustig zit hij met grote ogen te staren en kijkt zo nu en dan een boek in. Vrouw en kinderen zitten naar het schijnt nog in Riga! Rare snuiter, hij heeft misschien wel iets op zijn geweten anders laat je alles toch maar niet in de steek.
Elke h spreken ze uit als een g, de Russen.
Vanavond vroeger weg, maar niet naar de voordracht. Geen zin weer zo verschrikkelijk in de kou te zitten, al is het niet erg dapper, als je weet dat in Holland iedereen in de kou zit. Ondanks het feit dat we volgens de krant geen gas mogen gebruiken heeft Frau Lisureck het gas elke avond nog een paar uur open gezet.
Nu over de stemming van het volk, zoals ik dat meemaak. Van geloof in overwinning is geen sprake meer. Maar er is wel degelijk een overtuiging dat je maar niet de Russen zo binnen moet laten in je rijk. Iedereen vraagt zich af hoe dat nu moet, met al die duizenden vluchtelingen waar geen plaats voor is. De bunkers zijn vol gelegd, maar het is de bedoeling dat deze vluchtelingen niet blijven, maar verder gaan. Iedere dag zijn er meer vluchtelingen, vandaag al om zes uur ’s morgens, en vanavond weer. En de Russen gaan maar steeds verder op weg naar Berlijn. Wie zal ze tegen houden?

Jan : 

Donderdag 25 Januari 1945.
Vanochtend voor het eerst een jubileum meegemaakt bij de AEG. Dudlitz, een van de menschen van Oswalds vroegere laboratorium, was 25 jaar op de fabriek. Een toespraak, een enveloppe met inhoud, een oorkonde en een maandsalaris kreeg hij, en als tegenprestatie kwam er van zijn kant een borrel, een flesch bier en een stuk taart. Het was aardig, maar hield me eigenlijk meer op dan goed was, daar ik een enorme hoop privé aangelegenheden af te werken had.
De wiskunde colleges gingen vanavond weer door, voor een sterk gereduceerd gezelschap, we waren met zes man, Oswald had geen zin om kou te lijden en was naar huis gegaan. Er was echter wat gestookt, zoodat de ergste kou eraf was er vormt zich nu een vaste kern: Dr. Günther, enkele menschen die ook de vorige cursus meegemaakt hebben, en ik. We beginnen elkaar zelfs handjes te geven!
Oswald is ontzettend kouwelijk, hij loopt met 2 paar sokken, 2 onderbroeken, 3 borstrokken, een dik overhemd en twee pullovers. ’s Nachts slaapt hij onder 2 lager- en twee eigen (wollen) dekens en een winterjas, waarbij hij dan over zijn pyama een pullover en om zijn nek een das draagt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...