24 december 2019

Zaterdag 24 December 1944. Oos : Dan komt Groenhart met het kerstverhaal uit de Bijbel en een toespraak, die heel aardig is.

Zaterdag 24 Dec.
Om half tien op. Gauw wat gegeten en zo, verder bedden uit elkaar gesloopt. Om half elf met Pieter Bos naar Wannsee, schaatsen onder de arm. In Wannsee gekomen blijkt het meer maar nauwelijks bevroren te zijn. Er ligt een boot en de mensen hollen er heen en we hollen dus maar mee. Meer dan een half uur duurt het, dan vaart de boot weg. Twee haltes, naar de andere kant v.h. water, en gaat dan niet verder. Weg naar Kadon. Langs het meer gelopen richting Potsdam. Bij een pontje halverwege, over laten zetten. Steeds nog geen ijs om schaatsen te rijden. Plotseling, om een hoek komend, zien we een vent op Hollandse schaatsen! Waarschijnlijk een Hollander maar hij zegt geen woord.
Pieter Bos en ik binden de schaatsen onder, en gaan een paar maal de baan op en neer. Het ijs is prima, een prachtige grote baan.
Nog juist voor het al te donker wordt naar huis terug, zodat we Wannsee nog vonden. Die Pieter Bos zegt geen woord. Met Bob samen op één kamer moet het er wel altijd een doodse stilte zijn. Toch was het wel leuk met een ander te wandelen dan met het gewone stelletje.
De boottocht door het ijs is prachtig. Thuisgekomen vind ik de kamer ontruimd en prachtig versierd. Jan heeft zijn best gedaan. Je proeft en ruikt Chm/E
De avond zelf is jammer genoeg niet zoals we hadden gehoopt. De stemming ontbreekt Jaap Terborg is vervelend.
Opening door Frederikse, een beetje zwak. Dan komt Groenhart met het kerstverhaal uit de Bijbel en een toespraak, die heel aardig is. Maar een echte kerststemming is er niet, ondanks de kaarsen en de kerstboom. Jan draagt twee rijen voor uit de Gijsbrecht. Bob vertelt een verhaal, uit het Duits vertaald, hoe en boer zich de schepping voorstelt, en aan zijn dorpsgenoten vertelt. Heel aardig.
Veel “Kuchen” e.d. te eten. Na de pauze kon ik met het gedicht van Verweij, dat me makkelijker afgaat dan ik dacht. Of het indruk gemaakt heeft weet ik niet. Hans leest nog een kerstverhaal voor van Timmermans uit Pallieter.
Tot slot de brief van Bastiaanse. Herman Frederikse weet deze zo lullig en slecht voor te lezen, dat het helemaal geen indruk maakt, erg jammer. De brief was toch al niet erg vlot geschreven, omdat Bas afgeleid werd door 300 andere lagerbewoners.
Na afloop nog even een photo gemaakt, Jan v Duren en ik met de kerstboom, nadat we eerst alles weer in de kamer gesleept hadden. Het is wel een heel gesjouw met die bedden en zo, maar het is toch wel de moeite waard geweest. v. Duren blijft slapen.

Jan heeft hier niets aan toe te voegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...