25 december 2019

Maandag 25 December 1944 Eerste Kerstdag. Oos : Jan wil eens een kijkje nemen, en wordt ontvangen met een “Kreuzdonnerwetter nochmal!!”.


Maandag eerste kerstdag 25
Heerlijk geslapen. Jan naar de vroegmis, de Herligenachtmis zoals dat heet. Commentaar: een goed geënsceneerde opera! Het belletje zorgt er voor dat mensen die niet opletten niet te laat merken dat er iets nieuws is begonnen.
Met Jan en Fred v Duren eerst uitgebreid gegeten in de E.strasse. Toen naar Rehbrücke.
Bij het verlaten van het lager stond er een kinderwagen met een allerliefst kind voor de deur. De moeder nergens te zien. We hebben ons even met het kind vermaakt, en gedacht dat het een aardig kerstcadeau zou zijn! Maar de tenslotte tevoorschijn gekomen moeder wil geen afstand doen van het kind.
Met een stoomtreintje van Wannsee naar Rehbrücke. Het is prettig weer. Boven de stad hangt een mist, maar buiten is het prachtig helder.
We kunnen eerst het bos niet goed vinden, en lopen telkens weer op het open veld. Op een goed moment komen we in een bos bij schuilkelders. Jan wil eens een kijkje nemen, en wordt ontvangen met een “Kreuzdonnerwetter nochmal!!”. We worden weggejaagd.
De wandeling is verder heel mooi en we genieten van alles om ons heen.
In het lager vanavond groot feest. Paans opent en zegt dat de bedoeling was de mensen wat op te vrolijken. Het is aardig gelukt. Er waren zangers, sneltekenaars buikdanseressen enz. na afloop zegt Brautigan heel terecht: Nou, het is erg goed geslaagd met deze avond: ik ben inderdaad helemaal vergeten dat het Kerstmis is!! Cadeautjes waren er ook nog, ik kreeg een pak lucifers.
Nagekaart met Jan. Cognac grog gedronken, pijp gerookt en gepraat, steeds natuurlijk over thuis. Hoe zouden ze het maken?


Jan : 


Maandag 25 December 1944.
’s Avonds hadden we een Kerstfeest dat door de Belgen voor het heele lager georganiseerd was. in het Gemeinschaftsraum hadden z een podium getimerd en daarop vond de uitvoering plats, in hoofdzaak korte muzikale nummers. Vooral uitstekend waren wat Italiaansche liedjes door een paar Italiaansche krijgsgevangenen en wat Fransche chansons (van Charles Trenet). Overigens ontdek je op zoo’n avond in vele menschen talenten , die je nooit vermoed zou hebben.
Na afloop hebben Oswald en ik nog een beetje gezellig zitten nakaarten bij een sterke heete cognacgrog, tot ongeveer half een. Maar toe voelde ik mij lichtelijk draaierig in mijn hoofd en zwaar in mijn benen. Toch was dat gevoel weer eens heerlijk. Het herinnert je aan den goeden ouden tijd in Delft, aan onze schietclub op Zaterdagavond, met Marinus Kruimel en Fred en Henk Buis, en mijn windbuks zaliger, waarbij we tijdens het aan het schieten aansluitende Monopoly spel toch altijd één flesch minstens plachten leeg te drinken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...