20 november 2019

Maandag 20 November 1944. Oos : 1000 man vee gaat naar het Westen.


20 November. 1944
Vandaag met veel moeite tenslotte nog schoon geworden in het badhuis. Op de fabriek was het badhok gesloten wegens “defecten” zou Dolman zeggen.
De Deen komt vanavond weer kletsen, en stoort ons in ons programma, we hebben veel te doen. De Deen is in Wilhelmshagen geweest, en heeft daar onze vrienden nog gesproken. Ze gaan inderdaad met een “Sonderaktion Ruhrgebiet” naar het Westen. Het gezelschap was zeer heterogeen. Er waren ook Duitsers bij. En een jongetje van 16 jaar, een Serf. En dat gaat allemaal maar als vee naar het Westen, niemand weet waarheen, niemand weet wat ze zullen moeten doen.
Bob is nog in Wilhelmshagen geweest, en heeft gezien dat alles ingeladen werd in een trein. 1000 man vee gaat naar het Westen.
Het offensief in het Westen heeft wel zijn hoogtepunt bereikt. Helaas is het weer vandaag weer naar regen omgezwaaid, maar het blijft zacht. Wat zal het daar een geweldige modderpoel zijn, met al die loopgraven. Het idee dat de oorlog wel eens gauw afgelopen zou zijn, kan je soms helemaal gek maken. Portretten van Paps, Mams en Lily weer opgehangen.

Jan : 

Maandag 20 November 1944.
Arnberg, onzr Deesche vriend uit het Einstellungsbüro van de Kagelfabriek, en onze kamergenoot, is vandaag nog even in het Durchgangslager Wilhelmshagen geweest en heeft daar afscheid kunnen nemen van Bastiaanse,van Deenen en van Mieghem. Ze moesten inderdaad naar het Ruhrgebied. Ze worden daar waarschijnlijk bij de fabrieken tewerkgesteld. Maar ligging en voeding worden door de Organisation Todt verzorgd. Ik geloof dat ze er wat dat betreft, slechter hadden kunnen afkomen, want de OT-lagers zijn als regel goed.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...