30 augustus 2019

Woensdag 30 Augustus 1944.Oos : De schrijver, een P.K. man, verdeelt de oorlog in verschillende perioden

Alarm 138 van 01:20 tot 02:05 volgens Jan

30 Aug 1944

Een gestoorde nacht, om een uur of half drie het bed uit voor de storingsvluchten van de Engelse vliegtuigen. Jan heeft nog geen zin om er uit te komen, en blijft in bed liggen.
Dr Jüngling is vandaag weer in een andere bui, zegt dat de oorlog nog lang kan duren. Die zegt me ook de ene dag het tegengestelde van de vorige dag. Vandaag is een artikel in de “Nachtausgabe” de aanleiding voor een heel gesprek. De schrijver, een P.K. man, verdeelt de oorlog in verschillende perioden, de eerste periode was tot Stalingrad, met D overwinningen, de tweede periode was nu aan de gang, en de derde periode begint over een paar maanden. Omdat de derde periode met nieuwe wapens de Duitse overwinning brengt, wil de tegenstander met de oude wapens in de tweede periode nog de overwinning bevechten. Vandaar deze enorme inzet, louter tijdnood van Churchill.
Schülz is met verlof. Ik kwam vragen naar mijn briefje voor privé wonen, en daar merkte ik al dat hij er niet was. Neen, morgen is mijnheer er niet. Het woord verlof mag natuurlijk niet gebruikt worden! Paschen is ook met verlof, Kojafski sprak ik op de trap. Een aardige man, maar wat is hij mager geworden! Die man werkt veel te hard. Nughteren werd zeer gewaardeerd door de chef, zei hij. En verder: de meeste van je vrienden zijn zeker al weer in Holland? Een complimentje dat niet zo bedoeld was!
Die grosse Welt. Een aardig stuk, modern en toch niet direct met overspel en zo. Aardige types, vlot gespeeld. Als besluit van mijn schouwburg en opera bezoek is dit stuk eigenlijk niet waardig genoeg maar enfin, we moeten het er maar mee doen.
Hoe goed kan men toch oordelen over anderen. Wie heeft het voorbeeld gegeven met “aanbrengen”? Wie heeft het eerst jacht op mensen gemaakt? Wie heeft de landwacht op onderduikers en Joden laten jagen? De balk en de splinter, het oude verhaal.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...