21 augustus 2019

Maandag 21 Augustus 1944. Oos : Alle reten en kieren stop ik vol met formaline, maar het helpt allemaal niets.


Maandag 21 Aug.
Vannacht niet rustig kunnen slapen, de wandluizen worden bij deze tempratuur onverdraagzaam, en zoeken je overal op. Zelfs in de kleren die over mijn stoel hingen vond ik een wandluis! Alle reten en kieren stop ik vol met formaline, maar het helpt allemaal niets. Het bed stinkt naar formaline en bensol, zelf zal ik ook wel gaan stinken.
Vanmorgen heeft Ziegenhagen hier weer eens vervelend gedaan. Wat een rot vent is dat, een klikspaan en bemoeial dat het verschrikkelijk is. Vanmorgen heeft hij staan schelden omdat hier in onze afdeling niets werd gedaan enz. enz. Alleen de angst opgeroepen te worden voor de militaire dienst. Dan gaat hij bij Nowak klikken, en dan is hij de grote man. Ik zal toch op moeten passen dat ik niet te veel tegen hem zeg. Hij heeft Jan al een keer “verraden”, gezegd dat hij Jan gezien had op Bahnhoff Zoo op een Vrijdag om 4 uur. Hoe dat wel kon, vroeg hij aan Dietlof. Het mooiste was dat het om 6 uur was geweest, want ik was er bij en ik had tot 5 gewerkt! Maar Jan had die dag niet gewerkt, hij kon dus niets zeggen. Het vervelende is dat je chef zo een merkwaardige voorlichting heeft.
’s Middags wordt het langzamerhand warmer, totdat we allemaal stikken. Er kan haast niet meer gewerkt worden. Zelfs het dagboek komt in het gedrang.
’s Avonds, thuis gekomen, na was afhalen in Köp, aardappels gebakken met spek. Het is in verhouding heerlijk koel bij ons in het “Gemeinschaftsraum”. Daarna pannekoeken gebakken. Kees komt en ik bak verder tot het deeg op is.
Merkwaardig, Kees zegt zonder dat ik er op zinspeel: je hebt hier veel meer vrijheid dan in Holland! Toen ik dat schreef aan Henk stond ik dus niet alleen kan het wel zijn dat we merkwaardige opvattingen over “vrijheid” hebben gekregen.
Om negen uur komen Hans v Griffen, Jan Egberts en Berto v Dijk aanzetten. De pannekoeken haal ik maar niet meer tevoorschijn. Het is erg gezellig in mijn hoekje. Jan de Boer is naar Roselaar. Jan Egberts blijkt weer uitstekend op de hoogte met het oorlogsnieuws. Hij doet ook hele ochtenden niets anders dan de V.B. uitspellen, met de kaart er naast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...