30 juli 2019

Zondag 30 Juli 1944 Oos : Nieuwe orde geschapen in ons “hoekje” van het lager. Veel ruimte is er niet.


Zondag 30 Juli
Na een alarmloze nacht er weer tamelijk vroeg uit, om kaarten te halen. Een uur in de rij gestaan bij Admiraalpalats. Kaarten voor “Simona de Boccanegra” van Giuseppe Verdi. Tijdens het wachten doodsangsten uitgestaan voor bonen die we bij ons vertrek opgezet hadden, in de hoop ze gaar terug te vinden.
Thuis gekomen nieuwe orde geschapen in ons “hoekje” van het lager. Veel ruimte is er niet, maar nu Jan Lul weg is, en de andere bewoners nooit thuis zijn, zien we toch wel kans het gezellig te maken. De piano is beslist hinderlijk.
Om een uur of één naar Hertzberge. Alleen Witkop is thuis, de anderen zijn weg. Onderweg een enorme regenbui gehad, waarbij weer bleek dat de stations er wel veel beter op geworden zijn wat licht betreft, nu de ruiten er uit zijn, maar dat er met regen veel nadelen aan verbonden zijn. Weer thuis gekomen is v. Duren op bezoek bij Jan dB. Een geschikte, rustige vent is dat.
Blikje open gemaakt, en met volle maag naar “Angelika”. Het stuk is wel geestig, maar ook weer zo ontzettend grof, hier en daar. En de reactie van het publiek natuurlijk op de banaalste punten het meest geestdriftig. Als voorbeeld van de grove trek die de mensen hier hebben wil ik noemen: het gesprek tussen een soldaat en een aardig jong meisje, in de “rij” voor de opera. Het meisje zegt dat ze drie maal in de week in de bioscoop was, maar dat het verveelt op den duur. Een Duister antwoordt daarop: Ja kijk, dat hangt er vanaf, of je nu voor de film gaat, of dat je een aardige man bij je hebt, daar zit het hem in. Een Fransman had hoogstens gezegd: Als je nu gezelschap hebt … of zoiets, maar nooit zo grof.
Wat ons het meest verbaasde was, dat er zo’n grote hoeveelheid dialect ten beste werd gegeven; de spelers moeten beslist uit de buurt komen, anders brengen ze er niets van terecht.



Kaartje van Oos : 
Kaartje van Jan :





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...