29 juli 2019

Zaterdag 29 Juli 1944 Oos : Dit is de laatste voordracht in deze serie van Borris, die ik zo graag op schrift zou hebben.

Zaterdag
De morgen verloopt heel gewoon, met beschuit van Börse, en helaas zonder lamp van  Borris. Naar Kees toe, waar excuses hem overtuigen dat het beter was niet te komen gisterenavond. Met Jan dB. In zum Spaten gegeten, na bij Springer wat boeken weg gehaald te hebben. De juffrouw wil niet opschieten, en na herhaald roepen springt zelf de chef voor twee Ausländer in de bres. Dat is wel een staaltje dat alleen in nette gelegenheden ten beste gegeven kan worden.
Snel naar Borris. Daar blijkt onze lamphulp niet meer nodig te zijn. Dit is de laatste voordracht in deze serie, die ik zo graag op schrift zou hebben. Heel duidelijk wordt vandaag de ontwikkeling van Bach tot Beethoven gedemonstreerd. Bach is de meester in het handwerk, Bethoven laat zijn genie gaan en schept daardoor dingen die door zijn tijdgenoten niet direct begrepen worden. We vertrekken weer met de overtuiging dat dit de aardigste mensen zijn die we hier in Berlijn kennen. Hij (Borris) kan ieder ogenblik opgeroepen worden voor dienst in O.T. of iets dergelijks. Sinds drie jaar dreigt dit al, maar nu is het acuut sinds de afkondiging van een nòg totalere oorlog.
Hij werkt na de voordracht altijd eerst de andere mensen weg, zodat wij over blijven. De kritische toestand aan het Oostelijk front wordt even besproken, het ziet er griezelig uit.
Gisteren werd in één adem de ontruiming van Bialistok, Brest, Litovsk, Lenberg en Dünaburg bekend gemaakt. Allen belangrijke plaatsen.
Thuisgekomen nog even rustig gezeten, en wat gegeten. Paans komt nog even op bezoek, bespreekt geldelijke hulp voor de weduwe Verdonk. Hij vertelt ook hoe hij fruit gehaald heeft in Werder, en we krijgen een flinke schaal bessen van hem. Zo is Paans, beslist wel geschikt, je moet niets met hem te maken hebben, en hij moet niets meer te vertellen hebben dan de andere mensen.

vlnr Oos, Borris, Bornewasser, Frl Peschko

vlnr Oos, Jan de Boer, Borris, Bornewasser.

Jan : 


Zaterdag 29 Juli 1944. 
We moesten, naar ons verteld was, een papiertje hebben, waarop staat dat we in de betreffende week gewerkt hebben, om onze levensmiddelenkaart af te kunnen halen. gelukkig was het niet nodig, zoodat ik het papiertje als curiosum achterover heb kunnen drukken.

Het invoeren van de partijgroet door het leger is weer een echtDuitsche maatregel. Het is een bezopen gezicht de militairen elkaar zoo te zien groeten. De meesten brengen ook niet de volle partijgroet, mat gestrekte arm zooals de SS, maar iets tussen dit en salueren in.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...