23 juli 2019

Zondag 23 Juli 1944 Oos : Wij hebben daarom zelf maar de hand aan de ploeg geslagen, en de ramen van oude stopverf bevrijd.


23-7-44 Zondagmorgen
Bastiaanse, de Ersatz van Ad, komt op ochtendbezoek en vertelt zijn ervaringen in Vucht. Drie maanden zonder lezen of schrijven, en met zeer weinig eten. Het is om gek te worden.
Naar Hertzberge. Iedereen down dat het einde van de oorlog er nog niet is. Met Jan en Hans v Griffen heerlijk in de zon gelegen. Later komt Kees nog.
Naar Fr Leder, waar Hans al in de Tuin zit. Er is niemand thuis, en we gaan na een uurtje weer weg. Later blijkt, dat ze wèl thuis zijn geweest, maar dat ze met de ramen dicht hebben liggen slapen! Aangezien er, zoals gewoonlijk hier, geen functionerende bel is, was het niet eenvoudig geweest ze uit hun slaap te wekken. Maar het is wel erg zuur, want ze hadden beslist taart e.d. klaar voor ons.
Daarna naar Frl Rose. Na een gezellig half uurtje een verhaal aangehoord over een man, die persé de ramen wil maken, ruiten wil inzetten, maar waar Frl Rose bang voor is. Wij hebben daarom zelf maar de hand aan de ploeg geslagen, en de ramen van oude stopverf bevrijd. Het was een reusachtig karwei, maar we werden dan ook beloond met een bord ”Wirsingkohl”, goed klaar gemaakt, en een pudding met bessensap. Voor toe nog een glaasje vruchtensap. Het was weer erg gezellig. Gek, dat die verhouding nog zo goed blijft, hoewel de geestelijken Ad en Cor al lang weg zijn.

Jan:

Zondag 23 Juli 1944.


Bij Frl. Rose hebben we weer eventjes getoond wat we kunnen door een stel door een stel ruiten van stopverf te ontdoen. Frl. Rose wordt namelijk “lastig gevallen”  door een man die alles voor haar doen wil, en tenslotte met haar “ernstig wil spreken”. Hij wilde ook de ruiten schoonmaken, maar dat wapen hebben we hem uit handen geslagen.
Het is vandaag Lydies verjaardag. de tweede waar ik niet bij kan zijn. En hoe het het volgend jaar zal worden is (gelukkig) ook nog niet te voorzien. Maar waarschijnlijk zal ik dan ook niet thuis zijn: òfwel ik zit nog hier, òfwel ik zit in Indië en vecht tegen de Japanners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...