24 juli 2019

Maandag 24 Juli 1944 Oos : Een communistisch Europa lijkt dus op het ogenblik de meest waarschijnlijke toekomst.


Alarm 121 van 01:01 tot 01:50. Bombardement 27

4-7-1944
Alarm, enkele luchtmijnen, verder niets. Zoals gewoonlijk, te kort geslapen. Te slaperig, zelfs om een brief te schrijven. Rieß wil me charteren voor het sjouwen van stenen, maar ik moet voorzitten bij de Spreekrans, het gaat dus niet door. Hij zet een zuur gezicht en heeft zelfs de brutaliteit te zeggen: Vielleicht Klapt ’s doch noch! Dit is de voornaamste reden dat ik zelfs niet geprobeerd heb de Spreekrans te verzetten.
In het lager moeilijkheden. Bob was, naar boven verhuisd, naar de plaats waar Ad lag, die weer op een plaats van de gebroeders Jansen lag. De Jansens zijn naar huis, en goed aangekomen ook. Bastiaanse lag op de eerste plaats. Bob verhuisde zonder iets te zeggen tegen de Lagerführerin, die natuurlijk in haar wiek geschoten was. Alles werd echter bijgelegd. Bob en Bastiaanse blijven, en wij, Jan de Boer en ik, zullen het ons gezellig moeten maken in de grote zaal.
De berichten van de fronten wijzen er op, dat in het Oosten alles teruggaat, en in het Westen stand gehouden wordt. Een communistisch Europa lijkt dus op het ogenblik de meest waarschijnlijke toekomst.
Dr Jüngling amuseert zich vandaag met Russische boeken die ik heb meegebracht, en zg. “Bildwörterbuch” voor Russen, en een gramatica. Hij leeft er echt van op. Met zijn tweejarig verblijf in het vooroorlogse Rusland, heeft hij wel wat vóór bij de Russische studie.
In het Duitse leger wordt de nationaalsocialistische groet ingevoerd. Het verschil Wehrmacht – Partei wordt hiermede weer iets verder teruggedrongen.
Deze nacht weer alarm, en wel om kwart voor twee. De dag tevoren een uur vroeger. Zoals Jan het uitdrukte: “je raakt alle grondslagen van je existentie kwijt” als je er nu niet eens meer op rekenen kunt dat er alarm komt om één uur, wordt het ook wel heel erg.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...