20 juli 2019

Donderdag 20 Juli 1944 Oos : Bij Fischer het schokkende nieuws van een aanslag op der Führer gehoord.

20 Juli 1944 Donderdag.
Na een alarm, weer in de kelder onder het huis doorgebracht, slaperig op de fabriek. De Italiaan heeft grote ruzie gemaakt met Rolls en hem gezegd “Vous n’êtes qu'un serviteur comme moi et vous n’avez rien a me commander”. {Jij bent slechts een dinaar, net als, en hebt mij dus niets te bevelen}. Er loopt dwars door zijn landgoederen een linie, ten N van Livorno. Het is me een arme kerel, die wel erg ongelukkig terecht is gekomen. Zijn nichtje dat gelijk met hem hier is komen werken om hem te helpen zijn kleren te stoppen is weggestuurd buiten Berlijn!
“Starke Verbände“ maken de kust weer onveilig, de hele afdeling stond op zijn achterste benen.
Na werktijd met Helga een eindje gewandeld in Köp. Hans zag me gearmd lopen, maar keek snel voor zich. Ik ben benieuwd of er nog achterklap van komt. Ik heb wel een kwaad geweten, te oordelen ten minste naar het effect op mij stemming.
Fr Leder niet thuis, het is met een zwaar hart dat ik een kamer zoek. Het is nl wel vast dat ik me enorm opgelaten voel als ik alleen privé kom te zitten. Naar Fischer toe. In een parkje eerst mij boterhammen gegeten, en wat in Fécondité van Zola gelezen. Erg interessant, als je dat boek gelezen hebt, durf je niet meer met een vrouw naar bed!
Bij Fischer het schokkende nieuws van een aanslag op der Führer gehoord. Kennis gemaakt met een vader en zoon de Haan, die hier een zoon en broer begraven kwamen. Het slachtoffer had een doorbraak van ingewandstuberculose, en was in twee dagen dood. Na tien dagen was de vader pas hier, en wilde de kist open hebben. Met omkopen is dit eindelijk gelukt. Nu moet het lijk nog naar Holland. En Fischer zit maar met die mensen op zijn dak.
Ad is naar huis. Hij zou morgen gaan, maar door de opwinding van de aanslag is hij maar direct vertrokken. Jammer.

Jan : 


Donderdag 20 Juli 1944.
's Middags het zeer onverwachte bericht, dat er een aanslag op den Führer is geplaagd, gevolgd door een enorme hoeveelheid geruchten. Het lager stond op zijn kop, en de lui, die al sinds Februari in de Invalidenstrasse zitten, en die hun Hollandsch optimisme niet kwijt zijn, profeteerden al dat de oorlog over een maand was afgelopen. Ik geloof dat nog echter steeds niet. Aan de eene kant is het jammer dat de aanslag niet gelukt is. maar dan was het een martelaar geworden. Aan de andere kant is hij bij een deel van het volk populairder geworden. De aanslag komt anders wel net op het kritieke moment, naar verluidt is de dader een zekere Graaf von Staufenberg. Een onbekende grootheid.Het schijnt een officiersclique te zijn geweest, dus er zullen wel verschillende hoofden rollen en er zullen generaals afgezet worden.
Ad den Besten is gisteren avond naar Holland vertrokken, daar hij als theoloog naar huis mag. Dat is de vijfde maal dat ik iemand naar den trein breng. Wie zal de volgende zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...