21 juli 2019

Vrijdag 21 Juli 1944 Oos : We stuiten tegen een grote puinhoop. Een luchtmijn is voor de deur van het gebouw terecht gekomen.


21 Juli 1944
In een zeer bewogen tijd, die bijna het einde van de oorlog had kunnen brengen, begin ik een nieuw dagboek. Gisteren is er een aanslag op der Führer gedaan, ik hoorde het bij Fischer, het maakte niet veel indruk op me. Maar vanmorgen bij het lezen van de krant, en later, toen ik de rede las die door der Führer, Goering en Dönitz gehouden zijn, bemerkte ik pas dat het ernst was. Het is een staatsgreep geweest, en niets minder. In het algemeen wordt er door de mensen gescholden op de plegers van de aanslag, en men begrijpt niet waarom ze dat gedaan hebben. De mogelijkheid dat deze “clique” een afzonderlijke vrede met Engeland wilde, vormt geen onderwerp van overdenking.
Om vijf uur naar de Hogeschool voor de V.D.E. voordracht. Zeer merkwaardige verrassing, op het terrein van de hogeschool aan gekomen stuiten we tegen een grote puinhoop. Een luchtmijn is voor de deur van het gebouw terecht gekomen. De zaal is waarschijnlijk niet helemaal ingestort, maar er zal wel veel kapot zijn binnen.
Een “Splittergraben” was weer gedeeltelijk ingedrukt, maar iemand die op de grond gelegen zou hebben, was er goed van af gekomen. In een klein zaaltje werd nu de lezing gehouden. Een populaire vent hield een vlotte lezing.
Na afloop met Jan dB en Groenhart in Ashirger een biertje gedronken, en toen naar huis. Makkelijk is dat met die weekkaarten, je betaalt helemaal niet meer.
Rieß heeft de onaangename gewoonte aangenomen ook te pissen en te poepen, zodat ons veilige rookplekje niet meer veilig is! Gisteren heeft Hans de ongelooflijke stommiteit uitgehaald een fles schnaps op de grond te laten vallen. We hadden samen de fles gekocht, om hem dan weer te delen. Mijn helft was voor de ruil, voor Borris, en zijn helft had hij tegen fruit willen ruilen. Wat een stommerd om die fles op de hartstenen vloer te laten vallen! Iedereen die langs kwam snoof de geur op en betuigde medeleven!

Jan:

Vrijdag 21 juli 1944.
De reactie was onverwacht lauw op de fabriek op het groote nieuws. Ik had meer opwinding verwacht. Alleen mensen die meer zaagsel dan andere substantie in hun hersenkas hebben, liepen met veel lawaai rond.
Een splintergraf in de buurt, dat van beton was, maar hoog boven de grond uitstak, en weinig bedekt was, was ingedrukt. Hieruit blijkt weer, dat je in een splintergraf plat op den grond moet gaan liggen. Want de menschen die op de banken gezeten hebben zijn verpletterd. Het is precies zoo’n geval als destijds Fred me van Tegel vertelde. Van 30 Januari.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...