19 juli 2019

Woensdag 19 Juli 1944 Oos : De verjaardag van Maarten, weer een verjaardag die ik niet meemaak.

Alarm van 01:45 tot 02:30. Bombardement 25

19 Juli
De verjaardag van Maarten, weer een verjaardag die ik niet meemaak. De verjaardagen van Paps zal ook nog wel voorbij gaan, maar misschien dat mijn eigen verjaardag weer gezellig kan worden.
Een merkwaardige uitlating om te noteren. Toen het gesprek ging over de stakingen die hier op de fabriek plaats hadden gevonden, en de algemene verwarring door demonstraties. Er werden optochten gehouden “wobei jeder demonstrierte für Seine Freiheit!”
’s Avonds komt Jan op bezoek. Gezellig, ondanks alles. Calot geeft nog even een demonstratie van perversiteit van de Belgen. Het is ontzettend. ’s Avonds demonstreerden ze, als ze toevallig thuis waren, hoe ze op bijzondere wijze bepaalde veel eisende vrouwen klaargespeeld hadden.
Met Jan nog even een biertje gedronken in het café. Er hing een bordje: voor vrouwen is het verboden aan het buffet te blijven staan! Een paar lelijke oude hoeren, iets jongs was er niet bij. Het schijnt hier wel het centrum waar dit soort vermaak te zijn.


Jan:

Woensdag 19 Juli 1944.
 Vanmorgen vroeg alarm van 1.45 – 2.30. Er vielen twee luchtmijnen betrekkelijk dicht bij ons in de buurt. Ik vermoed dat ze op de kazerne aan de Loui-Ferdinand strasse gemikt hebben.
Op de fabriek hebben we een klein feestmaaltje gehouden met Frl Kuschel. Zij had voor wittebroodkadetjes (z.g. Schrippen) gezorgd, ik voor boter en thee, en Oswald voor een blikje zalm en suiker. Het smaakte voortreffelijk alles met elkaar.
Ik ga nu mij kookplaatje meer gebruiken, want we hebben tenslotte overal stopcontacten en veel te weinig gaspitten. Als je ’s avonds om kwart over zes thuiskomt, en inkopen gaat doen, en je wilt dan gaan koken, is alle bezet. Als krachtproef heb ik er gisterenavond aardappels op gekookt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...