26 juni 2019

Maandag 26 Juni 1944. Oos : Rijst met boerenkool. Dat is weer eens iets anders dan altijd die “Nudeln” op Maandag.


26 Juni 1944
Maandag
Een sensationeel begin en een plechtig slot had deze dag! De sensatie begon, toen we om twaalf uur hoorden, dat Paans bij Hütten geweest was, en dat deze gezegd had dat het waanzin was dat er verhuisd moest worden. Beter was het de studenten in de Invalidestrasse onder te brengen. Verder was een sensatie, die eigenlijk gisteren al vermeld had moeten worden, dat Paans en dus ook Heikens, naar de Invalidenstrasse gaan, Paans wil daar de taak van Lagerführer zien te krijgen. De sensatie, het bericht dat allen mochten blijven, bereikte ons in de cantine, tijdens het eten van rijst met boerenkool. Dat is weer eens iets anders dan altijd die “Nudeln” op Maandag.
Op de ruïne, d.w.z het gat dat in het huizenblok tegenover de Fabriek, aan de overkant v.d.Spree, is vandaag een grote vlag gezet. Het commentaar is aardig als studieobject.
Bij thuiskomst komt er weer een tegengerucht, dat de verhuizing wèl door gaat. Edzard en Thijs zijn vandaag al verhuisd. Woensdag wordt er ontluisd, alle etenswaren moeten dus weg. Hans, Jan de B. en ik gaan naar Fr Rose om daar onze etenswaren die niet meer in de koffers konden op te bergen. Drie dagen gaat het grapje duren.
Fr Rose was echt verheugd ons te zien. We hadden niets afgesproken, omdat ze met verlof zou gaan. Door een ziektegeval kon ze niet gaan, en zat er nu over in dat we niet wisten dat we komen konden. Het doet je echt goed weer eens iemand te zien die verheugd is als je komt. Die hartelijkheid mis je zo erg hier.
 We hebben heerlijk aardbeien geplukt en gegeten, het eerste fruit dat we zien dit jaar. Daarna werd er echt ouderwets ge-thee-d. Alleen het gezicht van een tafel met theepot, kopjes, koekjes en suiker, maakte dat Jan helemaal in de wolken was. Hij begon direct te schenken en druk te doen.
Als slot nog een bordje aardbeien met suiker, en deze heerlijke avond vol buitenlucht en bloemengeur was weer voorbij.
Vooral de kleine bosaardbeien, die vlak tegen het huis aan staan, doen me erg denken aan vacanties in Zuid Frankrijk. Aardappels op het vuur laten staan tijdens bezoek Fr Rose?
Laat in bed, Luftwarnung haalt ons er uit.

Jan:


Maandag 26 Juni 1944 
Eindelijk weer eens post van huis ontvangen.
Daar er nu Duitsers in onze barak komen, is het ineens noodzakelijk, dat deze gegast wordt tegen het ongedierte. In al de tijd dat er buitenlanders in zitten (bijna 2½ jaar) was dat niet nodig geweest. Maar nu moet het ineens. Enfin, de barak wordt drie dagen afgesloten en wij moeten die tijd in de ontluizingslokalen slapen. Het zal mij benieuwen wat dat wordt. Eetwaren en zoo moeten uit de gaszone gebracht worden.
Wij hebben dus een groot deel van onze etenswaren naar Frl Rose gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...