20 mei 2019

Zaterdag 20 Mei 1944 Oos : “Und dann komt man zu hause, und das Haus vis à vis ist ein großes Loch geworden!”



Zaterdag 20 Mei
Opm. van Frau Richter, naar aanleiding van de bombardementen: ja dan zeggen ze dat er niets gebeurd is “Und dann komt man zu hause, und das Haus vis à vis ist ein großes Loch geworden!” Die droge ouwe tang wordt nog grappig ook.
Voor het eerst sinds zeer lange tijd na de fabriek geen koekjes gehaald, maar het lager opgezocht. Brief van Barend ontvangen. Op het hoekje gegeten, daarna inkopen gedaan. Om vier uur weg, naar Lichtenfelde West, naar Borris. Met Jan op station afgesproken. Wandeling door het Bussum van Berlijn, dat toch maar niet zo mooi is als het echte Bussum. Iets ongezelligs hebben alle huizen hier.
Borris is een zéér interessante vent, een werkelijk grote figuur, als ik er over mag oordelen. Iemand die zeer veelzijdig, ontwikkeld is, en dat goed en degelijk weet voor te dragen. De invloed van de Grieken op onze muziek, iets waaraan je nooit gedacht had. En verder opmerkingen als: de opera is ontstaan uit de Griekse drama’s die gezongen werden. Je krijgt ook een beter idee van wat het betekent als men in de kunst (in de muziek b.v.) een andere weg inslaat, dat je het niet mag veroordelen omdat je het niet altijd mooi vindt. Wat is mooi? Ziehier enkele vragen, die ontzettend belangrijk zijn, en waar je graag eens over komt praten. Het publiek was, zoals te verwachten, zéér gemengd. Een stel oude tantes natuurlijk, wat jonge meisjes, en behalve Jan, Hans en ik, twee mannelijke toehoorders.
Een stel oude dames uit de kante volé (would be wellicht) die zich voorstelden met: Ich bin Mahlerin und meine Schwester Bildhauwerin! De een was net een mummie. Na afloop nog even gepraat en wat vragen gesteld.
Zeer tevreden naar huis.

Jan:

Zaterdag 20 Mei 1944. 
Het was vandaag de dag dat het propagandaministerie de invasie verwachtte. Er is, voor zoover ik weet, niets gebeurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...