26 mei 2019

Vrijdag 26 Mei 1944 Oos : Het ergste wat Duitsland op het ogenblik zou kunnen overkomen, is dat alle buitenladers naar huis gingen!


Vrijdag 26 Mei 1944
Record van 4 pijpen gerookt op de rooksalon die men hier “nebenbei” voor WC gebruikt. Toch staat iedereen gek te kijken als er één een wind laat. Tap Werkman is er niet, phototoestel dus weer niet te pakken gekregen. Die Frederikse is toch een rare figuur. Twee keer spreek je Zondag met hem af, en telkens kan hij niet, d.w.z. hij doet of Tap niet kan, Tap, de man die we nodig hebben om de Russinnenlagers binnen te dringen. Ik wilde photo’s maken van de Russinnen zoals ze hier rond lopen. Na lang praten met Tap, blijkt dat ze beiden Zondag met een meisje uit gaan. Frederikse met een vrouw uit, het is te gek om van te praten. Maar wat een lul om daar niet voor uit te komen.
Na werktijd naar Rahnsdorf. Eerst heerlijk gekankerd op de tram, die me een drie kwartier heeft laten wachten. Maar het was wel de moeite waard. Gebakken schol en appelmoes. Daarna een prachtige wandeling langs het meer gemaakt. Er stond vrij veel wind, een grauwe lucht, alles echt Hollands.
Als je zo’n wandeling maakt in je eentje, en je hebt geen enkele afleiding, dan merk je pas goed dat je lang van huis bent, en dan wil je wel graag terug.
Er zijn mensen die onze positie als buitenlander niet gunstig vinden, voor het geval de boel omslaat. Ze denken dat we opgesloten zullen worden en onder bewaking naar de fabriek getransporteerd zullen worden enz. enz. Dit dacht ik zelf een jaar geleden ook, maar nu ik zie hoe het hele leven hier doorvlochten is met buitenlanders, geloof ik er niet meer aan. Ze kunnen de buitenlanders er niet uit gooien, dan staat alles stil. Het ergste wat Du. op het ogenblik zou kunnen overkomen, is dat alle buitenladers naar huis gingen! Dan was het afgelopen.
Nauwelijks thuis gekomen staat Jan Egberts al in de deur. Gezellig gepraat. Met Jan Pels is het niet erg best, vooral moreel heeft hij een “opdonder” gekregen. Na zijn roodvonk is ook zijn penis gaan vervallen, en daarna is er een ontsteking gekomen, die erg lijkt op de syph. De doctoren hebben toen op zeer onbeschofte wijze gezegd: ”zeg het maar, bij welke hoer ben je geweest” enz. en hebben hem op een zaal met syph patiënten gezet. Volgens Jan {Egberts} zag Pels en erg beroerd uit. Nog wat gepraat en een biertje gedronken in een kroeg op de hoek v.d. Kindorfstrasse


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...