26 mei 2019

Ouderkerk a/d Amstel 12-5-‘44 van Adriaan : Het is een troosteloos gezicht. Van de Gaasp tot Abcouderstraatweg allemaal water.


Ouderkerk a/d Amstel 12-5-‘44
Beste Oswald,
De vorige brief van Barend heb je misschien ontvangen. Sinds die tijd is hier niet veel gebeurd. Wat de oorlog betreft, alleen overtrekkende vliegtuigen die toen naar jou toe geweest zijn.
Het doet me plezier gehoord te hebben, dat ze weer naast je gerold zijn. Hoe lang zal dat nog door moeten blijven gaan? Hier zijn we pasgeleden onschuldiger gebombardeerd met krantjes, z.g. Vliegende Hollanders. De agenten en soldaten waren direct in touw om er van af te raken. Het veld lag echter vol. Bij de bus in het dorp werden de mensen aangehouden om de krantjes weer af te geven. De Middelpolder lag bezaaid. Minstens 40 per h.a. Heel wat hebben de soldaten er moeten laten liggen. Op het ogenblik is het hier echt voorjaar. Het begint al wat warm te worden. Groeien doet het nog niet hard. Milde Meiregen is er nog niet gevallen. De vruchtbomen hebben waarschijnlijk een flinke knauw gekregen. Het vee is overal in het land. De stallen bij de meeste boeren zijn al schoon. Heel wat land in de buurt staat onder water. Met de trein naar je ouders toe rij je er middendoor. Ook het Haarlemmermeer-boemeltje komt bijna tot de wielen bij Nieuwersluis in het water. Tussen Assedelft en Uitgeest staat alles blank. Het is een troosteloos gezicht. Van de Gaasp tot Abcouderstraatweg allemaal water. Het Gein allemaal water. Het duurt wel een knap tijdje voor alles weer in orde zal zijn, evenals het wel wat voeten in de aarde zal hebben voor alles in Berlijn weer rechtop staat.
Wat er van eventueel zeilen komt weet ik niet. Er schijnen nog al wat bootjes gevorderd te worden. Wij hebben hem nog niet in het water. Het ding is wel geschilderd. Omdat het niet zo lux is zullen ze het waarschijnlijk niet vorderen! Voornamelijk schijnen ze het op kajuitboten begrepen te hebben. Iedereen verkeert hier in hoogspanning. Zal de invasie komen of niet. Het is voorjaar dus de tijd dat het het beste kan zal spoedig wel eens aanbreken. In het Nieuws van de Dag stond dat er generale rep. gehouden werden met luchttroepen en zweefvliegtuigen.
Het reizen van Holland – Frankrijk schijnt verder heel moeilijk te gaan. In Fr. zou alles in het teken van een eventuele invasie staan. D.w.z. de Duitsers hebben zich er daar terdege op voorbereid. Nog maar even wachten tot de bui losbarst. Volgens Hallensleben synchronisatie met de aanvallen in Rusland? Vandaag is het de begrafenis van Dolman. Je ouders zullen waarschijnlijk op de begrafenis geweest zijn. Je moeder is hier even aan geweest. Ze zag er goed uit. Je vader pasgeleden ook. Beter dan een jaar geleden. Lily heb ik nog niet ontmoet. Hoe staat het met jouw collega’s. Van mij zijn er al heel wat getrouwd. De tel ben ik al kwijt. Zonder wederhelft hoor ik tot de minderheid. Heb niet zo veel vrouwen tegen het lijf gelopen. Weet er wel een paar te zitten die me zinnen, maar kan ze niet bereiken. Het reizen naar Groningen is nogal bezwaarlijk. Nu met het voorjaar heb ik anders best zin in een aardig meisje. Wens er later een in volle vrijheid na de oorlog op te scharrelen en nu niet in een benauwd kringetje, waar ik de ware nog niet tegen het lijf gelopen heb. Een beetje te scharrelen is echter een welkome afleiding. Hoe staat het met je verlof? Is jouw plaats in de trein voor 15 Juni al besproken? Hoop je met je verlof te spreken. Het moet maar niet al te lang meer duren. Het mooiste zou zijn als je met verlof kan komen voor het verlof, met het oog op oorlogsgebeurtenissen, weer wordt stopgezet. Dan heb je het in ieder geval gehad. Tegoed houden in oorlogstijd is niets gedaan. Alles direct aanpakken wat je krijgen kan. Op ons boerderijtje gaat het goed. Wij hebben ook vee van boeren, die door het water moesten verhuizen in ’t land. Het is een genot zo nog volle melk te kunnen drinken. Wil je niet lekker maken. Wanneer zul je weer kunnen zwemmen in de Spree? Is het water nu misschien te smerig? Zelf wacht ik er maar even mee. Als het warm genoeg is denk ik het in Botshol te gaan doen. Kom met verlof en we gaan samen!
Misschien heb je al eens gehoord van de Landwacht. Deze nieuwe politie controleert volop persoonsbewijzen. Het zijn W.A. mannen met rode band om linker arm.
Wist je in deze brief niet veel concreet nieuws te vertellen, weet echter dat het prettig is post te krijgen. Hoop je niet verveelt te hebben,
Je Vriend
Adriaan


Adriaan en Barend van Zadelhof zijn broers, vooral Barend is een schoolvrienden van Oos van de lagere school in Ouderkerk en de HBS. Hun vader kwam lang geleden als krullenjongen op de fabriek werken maar viel op door interesse in de scheikunde. Paps heeft hem opgeleid (op laten leiden) tot chemisch analist en ten tijde van de oorlog is hij in vaste dienst op het laboratorium. Het gezin van Zadelhof woonde in een van de arbeidershuisjes aan de Amsteldijk Zuid, naast de hoofdingang van de fabriek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...