29 mei 2019

Maandag 29 Mei 1944 Oos : De afspraak met Jan Egberts liep vanwege het lange alarm natuurlijk mis.


2e Pinksterdag 1944
De Pinksterdagen van dit jaar heb ik heerlijk gevierd. Prachtig weer, heerlijk gewoon, zodat je helemaal opleeft. En dan twee hele dagen achterelkaar vrij. Vroeger heb ik nooit zo kunnen genieten van het prachtige weer, omdat je er toen altijd van kon genieten als het mooi weer was. Nu moet dit bovendien samenvallen met een vrije dag!
Geslapen tot negen uur, eten gekookt enz. tot half elf en toen nog wat gezond. Klaargemaakt voor het vertrek naar Buch, toen “L15” gegeven werd. Even afgewacht, en werkelijk, om twaalf uur begon de sirene “Offentliche Fuftwarnung" te blazen. Drie lange tonen. Maar de eerste toon ging het al over in het geluid van het alarm signaal. Alles bij elkaar gepakt, en maar weer de schuilkelder in. In de kelder tot één uur, toen “Vorentwarnung” gegeven werd. Met Jan dB. weer op stap, maar vóór we bij het station waren was het alweer alarm. Weer de kelder in. Kwart voor twee weer Vorentwarnung en een kwartier later, toen we al weer bij het station waren “veilig”. Zo heb je zelfs op je Zondag geen rust en moet je weer in de kelder.
Daarna op reis naar Pels en Buch. Eerst weer gezocht in “Hufeland”, en vandaar naar het “Ludwich Hoffman Krankenhaus” gestuurd, het ziekenhuis waar ik (per vergissing) de vorige keer terecht kwam.
De afspraak met Jan Egberts liep vanwege het lange alarm natuurlijk mis. Jan Pels zag er slecht uit. Grote bos met haar, en daar onder het witte gezicht, met donkere strepen erdoor, griezelig hoor. Twee Knorrgenoten vertrokken net bij mijn aankomst, en Jan arriveerde een paar minuten na mij.
De wond van Pels heb ik mogen aanschouwen, en ik moet zeggen dat het erg vies en akelig was. Maar het ergste is nog het gezelschap. Allemaal syph. patiënten. Dat is daar het gesprek v.d. dag, van wie je het gekregen hebt, en hoeveel maal al enz. enz. Het is misschien wel eens goed zoiets te zien, je denkt bij jezelf: als je zulke ziektes kan krijgen van een grapje, dan blijf ik er liever af. Dit is misschien de beste bestrijding van de ontucht: verplicht bezoek aan syph. hospitalen!
Volgens Jan E. ziet het er nog steeds naar uit dat het een gevolg is van de vervelling v.d. roodvonk. Het resultaat v.d. wasserman was er nog niet uit.Tot half zes bij Jan Pels gezeten en toen afscheid genomen. Met Jan langs de landelijke weg naar het station gewandeld, en pijpje gerookt, en toen naar huis. Jan is heel wat opgeknapt de laatste tijd. Hij toont weer initiatief, gaat vaak een eind wandelen en zo, erg prettig dat hij niet meer zit te kniezen.
De avond verder rustig doorgebracht, lezen.

Volgens Jans dagboek : Alarm van 11:55 tot 13:50

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...