29 april 2019

Zaterdag 29 April 1944 Oos : Door de stank van half gebluste huizen naar huis. Verschrikkelijk die bombardementen.


Zaterdag
Kwart over elf alarm {volgens Jan 11:10 – 12:10}, verder niets bijzonders. Aanval tamelijk verspreid in het Zuiden van de stad. Grote branden, veel rook.
Na afloop v. alarm toch de stad in, bekende route Börse voor koekjes Staatsoper – Collignon – Haller en Schmidt. Jan B. gaat naar huis, oefenen voor de Luchtschut. Door naar Zoo – Gutenbergse Buchhandlung – Wittenbergplatz, alwaar ik in een boek winkel Thijs Vinks en Hans vond. Samen verder naar de Bücherwurm. Tamelijk goede oogst boeken. Bob heeft Mommsen voor me gekocht.
Door de stank van half gebluste huizen naar huis. Wat is het toch eigenlijk verschrikkelijk die bombardementen. En dan te bedenken dat kinderen (ja, kinderen) vanuit Holland schrijven: Denk er aan dat je goed aantekent welk deel van de stad er nu weer kapot is. Dat is overigens de instelling van de meeste mensen. Ze beseffen niet dat ze een deel van zichzelf vernietigen.
Naar Herzberge. Jan E heeft papieren om naar Münster te gaan, volgens mij lang niet voldoende, de moeilijkheden komen daarna pas. Hij twijfelt zelf. Lang gepraat. Zijn instelling is nog steeds: er bestaat maar één belangrijk vraagstuk en dat is: hoe kom ik hier vandaan! Verder houdt de wereld op, andere problemen bestaan niet.
Witkop is wat dat betreft beter georiënteerd. Jan E is in het begin al verpest door Jan Nijman, samen deden ze niets anders dan kankeren. Witkop komt deze week op onze vergadering, we zullen zien of het hem bevalt. Vermoedelijk wel. Jan brengt me weg tot Ostgrenz, besluiteloos.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...