18 februari 2019

Berlin Schöneweide 18-2 ‘44 Briefkaarten 46 en 47 Op het ogenblik worden hier tegen “Päckchen” bezwaren gemaakt.


46
Berlin Schöneweide 18-2 ‘44
Lieve P.M.L.
Mijn brief 44 is toch weg gekomen, jullie ontvangen hem dus nog wel eens, al zal hij er veel langer over doen. De ellende van Grand-père spookt me nog steeds door mijn hoofd, en er zal wel weer een flink bombardement moeten komen voor mijn gedachten van hem weg zullen zijn. Vanmorgen schoot me plotseling te binnen dat jullie eens moeten proberen met de spoorwegen pakjes naar Grpère te sturen. Wie weet lukt dit. Op het ogenblik worden hier tegen “Päckchen” (pakjes beneden 1 Kg) bezwaren gemaakt. Vroeger betaalde ik altijd 2 Mark en dan ging het als een brief. Dit kan nu niet meer, omdat mijn kaart dan afgestempeld moet worden, en dan kan ik geen brieven meer naar huis sturen! Gewoon paket verkeer naar Z Fr is er niet. Ik zal hier ook proberen met de spoorwegen te verzenden. Verder geen nieuws.
Het weer is kouder geworden, ik geloof dat het eindelijk doorzet. Ik heb een kaart gekregen dat er een spoorweg-pakje voor me is. Sturen jullie niet te veel voor mijn bescheiden persoontje!
Tot de volgende keer
Oswald

47
Berlin Schönew 18-2-44
Lieve Paps Mams en Lily
Snel een tweede briefkaartje vandaag, in de pauze, omdat ik hoor dat er gelegenheid is deze kaart mee te geven. Ik ben een paar dagen van streek geweest met mijn ingewanden, maar ik ben nu weer in orde en werk weer. Van Grand-père evacuatie-berichten niet prettig, niets aan te doen. Verlof er heen gaat voorlopig niet. Uitvoerig bericht in mijn brieven.
Verder weinig nieuws, ik hoop dat jullie het thuis goed maken, en geen last van de oorlogshandelingen krijgen.
Veel liefs
Oswald


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...