24 november 2018

Berlijn 24 Nov. ‘43 (Brief 18) Ook de tweede vuurproef heeft ons gisterenavond gezond achter gelaten.


Berlijn 24 Nov. ‘43
Lieve Paps Mams en Lily,

Ook de tweede vuurproef heeft ons gisterenavond gezond achter gelaten er is een vliegtuig in de buurt neergekomen, en enkele bommen, verspreid in de omgeving. Deze kaart doe ik op de fabriek op de post, maar dan kan ik niet aantekenen vanavond stuur ik nog wel een aangetekende brief. Maar de post zal ook wel in de war zijn.
Veel liefs
Oswald

Jan in zijn dagboek:


Woensdag 24 November 1943.
Naar ik vanmorgen hoorde, is het gisteren weer een enorme ravage geweest. Vooral Charlottenburg heeft het zwaar te verantwoorden, en de binnenstad ook. Nowak en Hoffmeijer (de tweede chef-chemicus) zijn beide alle kwijt. De eerste door brand, de tweede door bominslag.
Van de AEG-KWO zijn 500 man opgevorderd voor de opruiming van het puin. Naar Reinartz vertelde zijn er om ongeveer kwart voor elf nog vliegtuigen boven de binnenstad (hier heeft Jan een deel van de zin overgeslagen) hebben gegooid. Er werd echter geen alarm gegeven.


Een vriend van Jan, ene Frits, is vorige week voor de tweede keer "ausgebombt" en weer alles kwijt. Sprake van verlof om kleren e.d. thuis in Holland te gaan halen is er niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...