31 oktober 2018

Tante Anna (Snuf)

Tante Anna (Snuf)

Anna de Bruin is een tante in de tweede graad van Paps; dochter van oudoom Martinus van paps. In de beschrijving van zijn voorgeslacht, die Paps in 1968 aan zijn kinderen zal schrijven staat over Anna het volgende:

… … Beide zoons zijn gehuwd: Gerrit huwde met Maria van den Berkhof en Martinus, jaren later met Wilhelmina Dhont.(dit moet van der Harst zijn) Over deze zijlijn nog het volgende omdat jullie de kinderen ervan nog gekend hebben. Uit het laatste huwelijk werden twee dochters geboren, Anna en Maria. Anna hebben jullie nog heel goed gekend omdat zij in de tweede wereldoorlog na het bombardement van den Haag deze stad moest verlaten en bij ons in de Maliebaan jarenlang onderdak heeft gevonden.
Zij had een sterke “tic” en is ongetrouwd gebleven, waarschijnlijk wel door dit gebrek. Men neemt aan dat zij deze zenuwtrekking heeft gekregen in haar meisjesjaren. Haar ouders woonden nl. niet in de zaak, (een garen en band winkel) maar Anna moest al in haar zestiende jaar (rond 1900) ’s nachts daar slapen “ter bewaking”. De angsten die zij daarbij heeft uitgestaan beschouwt men wel als de oorzaak van deze zenuwtrekking, die haar nimmer heeft verlaten. Jullie noemden haar “Tante snuf”.

Een naam die ook aan de “overkant” in zwang was.


Oos gaat vanavond naar een concert.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...