17 oktober 2018

Ondertussen in Utrecht: Aan de Ouders der in Duitschland werkende studenten


Utrecht den 16 October 1943
Aan de Ouders der in Duitschland werkende studenten

       Ten vervolge op mijn circulaire van 19 Augustus doe ik U heden de volgende mededeelingen toekomem
l*Winterkleeren. Er zal in Amsterdam een centrale komen,die zich bezig houdt met het verzenden van winterkleeren aan de studenten in de verschillende kampen.Verdere details kan ik U nog niet geven,maar de Duitsche autoriteiten geven de verzekering, dat deze centrale er komen zal en dat er aan gewerkt wordt. Zoodra ik nadere bijzonderheden verneem, zal ik U die doen toekomen Het is mij bekend, dat sommige ouders bereids in postpaketten of via Van Gend en Loos pakken met winterkleeren aan hunne kinderen gezonden hebben. Ik durf U geen advies te geven over de wijze van verzenddhg via de post of via de in te richten Centrale. Ik neem aan,dat verzending via de centrale veiliger is, maar durf niet te zeggen hoe snel de Centrale zal functioneeren,terwijl U waarschijnlijk over den tijd,waarin pospaketten overkomen, al allerlei ervaring hebt.
       2.Verlof voor gebombardeerden,die hun kleeren verloren hebben: Van Duitse zijde is de verzekering gegeven, dat aan studenten,die bij een bombardement hun kleeren verloren hebben, een verlof van acht dagen zal gegeven werden, om hun plunje in orde te brengen. Zij krijgen de noodige textielbons uit D. mede en hun uitgaven zillen gerestitueerd worden. Deze verloven worden individueel onregeomatig verleend; ze gaan van instanties in Duitschland uit; de indruk aan het Departement is ,dat er schot in komt.
       3.Van Duitsche zijde is toegezegd,dat studenten der "alpha”-faculteiten 1angzamorhand werkzaamheden zullen krijgen, die beter bij hun aanleg passen, doch alleen, indien er aanleiding tot klachten over hen zijn.
4. Nauwgezet onderzoek van klachten is toegezegd, die via den Rector (of via den ondergeteekende,die als gemachtigde van den Rector optreedt)het Departement bereiken.
5.Grensverlof. Het volgende kan voor sommigen onder U van belang zijn. Er zijn studenten,die van hun principalen een dag reisverlof hebben gekregen. Ze reizen dan naar om grensstation en gaan naar de grens. Hun ouders komen op dienzelfden dag naar de grens en kunnen dan verlof krijgen om even over de grens, in een of ander café’tje hun zoon enige uren te spreken, hem pakjes te geven etc. Een dergelijk bezoek eischt natuurlijk eenige voorbereiding: de ouders moeten zich aan een vooraf vastgelegde grensplaats ervan vergewissen, dat de grenspolitie hen op den dag en het uur van het bezoek over de grens zal laten; eerst nadat ze ten aanzien hiervan zekerheid hebben, kunnen de verdere acties: verlof vragen van den zoon etc. plaats hebben. Er is mij verzekerd,dat verschillende ouders uit een dergelijk bezoek troost hebben geput.
6.De volgende adreswijzigingen zijn wellicht voor enkelen Uwer van belang:
Nienburg Baugewerkschule verhuisd naar Nienburg ,Hütenstrasse,
Lager Thiese Apparatenbau.
Gemeinsch.Lager 111 Daimlerstrasse Berlin Marienfelde na het bombardement verplaatst naar en kamp in Wilhelmsruh; precies adres is me onbekend
Brieseke u.Höpfner, Lager Kurfürstendamm, Potzdam Babelsberg.
Studenten overgebracht naar barakkenkamp te Drewitz.

L,Rutten,
Oude Gracht 320, Utrecht,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...