15 oktober 2018

Berlijn 15 Oct ‘43 Tegenwoordig heb ik te veel broodbonnen.


Berlijn 15 Oct ‘43
Lieve Paps Mams en Lily

Ook deze brief moet ik weer beginnen met een verkeerde stemming, ik ben erg boos dat jullie zo veel sturen. Appels, peren, dat is best, maar deze week zit er in het pak (5 Oct) weer te veel: suiker, rijst, melkpoeder, genotjes (merkwaardige naam voor sigaren!) appeltjes en bruine bonen. (Eigenlijk ook te veel: kaas en koek) Dat ik werkelijk te veel heb kunnen jullie hier aan afleiden, dat ik tegenwoordig te veel broodbonnen heb. Heus mams, één pak als dit in de twee à drie weken is ruimschoots genoeg.Dat ik werkelijk bóós ben zullen jullie hieraan merken, dat ik terug ga sturen wat ik teveel ontvang. Ik begrijp, dat jullie denken dat ik het hier niet best heb, omdat jullie het zelf niet goed hebben, maar meet de toestand hier niet af naar die in Holland, hier is het wat eten betreft veel beter. Het roggebrood van de vorige week heb ik verdeeld tussen Bob en de hospita, omdat ik het niet op kon, nu is er alwéér één terwijl ik dat van twee weken geleden nog niet op heb. Dit is te gek. Thuis zou ik een dag lang een lelijk gezicht zetten, en dan hadden jullie het wel begrepen, maar hier zit ik me maar op te winden, en met dat stomme papier wordt je het nooit eens! Jullie ziet, ik ben helemaal niet in de stemming om erg dankbaar te zijn voor de goede gaven die ik allemaal toegestuurd krijg. Misschien word ik het nog wel voor het einde van mijn brief.
Mijn pen wil op het ogenblik niet zoals ik wil. Ik heb me lekker dik aangekleed, het begint langzamerhand koud te worden. De hospita stookt wel, maar nog niet de hele dag. Het is prachtig herfstweer, Zondag zal ik proberen er weer van te genieten. Vorige week Zaterdag ben ik naar het luchtvaartmuseum geweest. Het was erg aardig, heel merkwaardig overigens, alle mogelijke vliegtuigen vredig door elkaar te zien staan. De “Spin” van Fokker staat er, en verder de Do X, dat reusachtige vliegtuig dat vroeger ook in A’dam is geweest. Verder veel oorlogsvliegtuigen.
Zondagmorgen ben ik naar de Franse kerk geweest, maar tot mijn grote teleurstelling werd er in het D. gepreekt. Er wordt eens in de maand in een andere kerk nog in het Frans gepreekt, volgende maand ga ik daarheen. Ik zal de dominee ook eens opzoeken. ’s Middags ben ik bij Jan Agberts geweest, en we hebben een aardige wandeling gemaakt door de bossen. Er komen al prachtige herfstkleuren waar ik volop van kan genieten.
Maandag hebben we op de kamer de verjaardag van Bob gevierd, erg gezellig. Je staat eigenlijk versteld dat je nog zo prettig dergelijke feesten kan vieren, zo echt op de oude manier. Zijn broer was hier, en een paar oude vrienden, en dan wat nieuwe vrienden van hier. Donderdagavond ben ik naar een concert geweest, waar de viool stukken voor viool en orkest van Beethoven gespeeld werden, door het “Städtische Orkester” en Richard ….., zijn naam weet ik niet meer. Het was erg mooi. Vooral de romance in F deed me veel aan huis denken, Lily heeft er een grammofoonplaat van. Het is toch maar prettig dat je nog eens naar zulke dingen toe kan gaan. Het wordt anders al erg vroeg donker, met die wintertijd, en koud is het ook al. Mijn winterjas draag ik nog niet, die komt pas als ik goed weet dat het winter is.
Hoe is het met de bijen? Het is natuurlijk niets geworden met de heide, denk ik zo, anders had ik het wel gehoord. Deze week zijn er trouwens geen brieven gekomen, misschien morgenochtend nog.
Kan Mams niet vragen of Appenzeller naar tante Olga schrijft? Dat moet kunnen in theorie.

(Red: Vermoedelijk is deze brief incompleet)

Verzoek te sturen: oude bruine hoed, adres Appenzeller.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...