24 augustus 2018

Berlijn Schöneweide 24-8-43 Na een onrustige nacht schrijf ik maar even.


Berlijn Schöneweide
24-8-43
Lieve Paps mams en Lily,

Na een onrustige nacht schrijf ik maar even dat ik het goed maak, en nergens last van gehad heb. Ik ben benieuwd hoe lang deze briefkaart er over doet, en in welke volgorde mijn brieven aan komen. Gisteren was het nog mooi weer, maar nu hangt er zo’n donkere zwarte lucht, net als op Mams verjaardag een paar jaar geleden.
Ik heb weinig tijd, en besluit maar weer direct.

Veel liefs
Oswald

Dit kaartje is waarschijnlijk eerder in Utrecht aangekomen dan de brief van de 22e.

In 1940 schrijft Oos in zijn dagboek:

14 mei, Dinsdag
Verjaardag mams, droevige vertoning. Alarmerende berichten over de radio, Grebblinie doorbroken, Duitsers over de Moerdijkbrug. Zou hier weer verraad bij zijn? Koningin ook naar Engeland, dit is het ergste wat ze doen kan, het was niet nodig, Juliana was er al. In Amsterdam staat heel wat in brand. Volgens de radio “militaire maatregelen”. De oorlog zal dus wel verloren zijn, als ze de petroleum haven in brand steken! Wat er nog meer gaande is weten we niet. Prachtig weer.
Drie vliegtuigen over, beschoten door luchtdoel. Je bent aan de genade van de vliegtuigen overgeleverd, je kunt haast niets doen. De luchtdoel is actief maar schiet toch steeds mis, ze vliegen nu te hoog, ze hebben wat geleerd.

Als je bedenkt wat er met alle kennissen en vrienden van je is gebeurd, dan moet je wel pessimistisch worden. 

Of de donkere rookwolken die Oos in 1940 in Ouderkerk gezien heeft van de brandende petroleum havens te Amsterdam waren of van het brandende Rotterdam is niet duidelijk. De overwegende windrichting van die dag, ZZW, doet echter vermoeden dat het het laatste was.

Jan de Boer schrijft vandaag in zijn dagboek over 24 08 1943:

De hele morgen was de zon niet te zien door de zwarte rooknevel die over de stad ging, en doorlopend regende het stukken verkoold papier afkomstig van een fabriek die oud papier verwerkte in de omgeving van Potsdam.


Verder is Jan zeer trouw in het schrijven en houdt hij zorgvuldig alle luchtalarmen bij. Hij is natuurlijk pas half juni naar Berlijn gekomen en zat in een ander stadsdeel dan Oos maar het kan wel gesteld worden dat dit ook voor Oos het eerste serieuze bombardement was.
Het vijftiende alarm, en verreweg het langst, twee uur en vijtig minuten. Tot nu toe was dat gemiddeld een klein uur, met een uitschieter van één uur veertig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...