14 juni 2018

Hirschgarten 14 Juni 1943 Gedroogd fruit is erg welkom, we hebben hier geen fruitkaart.


Hirschgarten  2e pinksterdag 1943
XIII
Beste Paps Mams en Lily

Wat hebben jullie me een plezierige Pinksteren bezorgd! Vrijdag kreeg ik de brief van Paps, van 7 juni, en zaterdag twee brieven van Mams en van Henk van Dam, plus twee pakjes, (van 9 juni per spoor en van … mei per post, dat weet ik niet meer) nu zat ik net te denken: het wordt tijd dat ik weer eens wat hoor! Zo overvloedig is er nog nooit aan mijn wensen gehoor gegeven. De expresse bestelling met de spoorwegen was weer verreweg de snelste weg. Over de pakjes nog het volgende: Met de kleren ben ik goed geholpen, de lab.jas had ik erg nodig. Alles wat op de briefjes staat was aanwezig. Het pakket met de post was geopend, het kistje was kapot gemaakt door de douane. Het is beter te verpakken in karton met papier, en een flink touw. De pakjes met het spoor verstuurd komen zo op een geschikte tijd aan. Zaterdag en zondag heb ik tijd ze te gaan halen in Berlijn. Verstuur ze dus liefst dinsdag of woensdag. Postpakketten kan ik iedere dag halen. Roggebrood is altijd iets beschimmeld als het aan komt (met de post ±10 dagen) maar we eten het altijd op. Gisteren was er een collega met volledig beschimmeld brood uit Holland. Hij heeft de ergste inwendige schimmelhaarden er uit gesneden, het brood gewasschen en gekookt – heerlijke pap! We redden ons wel. Mams kan gerust wat bruine bonen van het landje en melkpoeder sturen, het komt goed over.
Nu zal ik ook eens vertellen wat er met zo’n pakje gebeurt na aankomst. Eerst wordt het geopend en alles wat er in zit uitgestald op de tafel, onder bekijks van de kamergenoten. Lekkernijen worden door allen geproefd en bewonderd. Dan wordt prompt een heerlijke maaltijd bereid van iets lekkers, dat niet te veel tijd eischt. De gedroogde peren b.v. die eergisteren aankwamen, heb ik met aardappels gekookt, een stukje vet er bij en een stukje boter, en ik heb gesmuld als nooit te voren. Gedroogd fruit is erg welkom, we hebben hier geen fruitkaart, buitenlanders krijgen geen fruit. De Sanovietjes heb ik steeds als tractatie voor het slapen gaan gebruikt, één Sanovietje met vier klontjes suiker er op, een tractatie! Ik zou zo door kunnen gaan, alles is even lekker. Denk er om nooit gesneden roggebrood te sturen, dat beschimmelt te snel, het is niet goed aangekomen bij mijn vrienden.
Over het geld het volgende: de 100 RM heb ik nog niet ontvangen, het is wel ongeveer wat ik denk in reserve te moeten hebben. Maar verder wilde ik een conto op de Dresdner Bank, Depositenkasse 17, Berlin-Niederschöneweide, Berlinstraße 12, openen. Paps moet dan van mijn giro, of van de bank, geld sturen naar deze bank, (ƒ250,- o.a. voor boeken), dan open ik daar een rekening, en kan ik over het geld beschikken.
Verder denk ik er over hier een fiets aan te schaffen, die kan altijd van pas komen. Nu nog een paar zakelijke dingen als antwoord op je brieven, en dan kan ik weer gezellig worden. De pakjesinhoud klopt dus altijd. Ik zal erg voorzichtig zijn op het lab en zo in het vervolg, maak je maar niet ongerust. Kun je de mededelingen van Peters niet beter bij je eigen brief insluiten, dan hoeft hij niet naar het postkantoor. Bel prof. Bijvoet (v. ’t Hof lab.) eens op, en vertel hem dat het goed gaat met me. Verder Dr de Kleijn, hoofd assistent bij Kögl, en doe ze de groeten van me. Ik wil verder graag het adres hebben van Hazewinkel (zijn moeder woont J de Dekkerstraat 10, bij de Croeselaan) Er hangt op het org. lab. nog een jas van me, mijn naam staat er duidelijk op.
Jan vond het leuk dat paps bij zijn moeder is geweest. Jammer dat het niet goed gaat met het herstel van tante Fie, geef haar een flinke zoen van me, dat helpt misschien. Vraag eens aan Kiers of de proffen nu toch kwajongens zijn of niet. Doe de groeten aan de Heikelsen en wensch mevrouw beterschap. Ook groeten aan Milie, ze zullen het niet makkelijk hebben, en nog minder makkelijk krijgen. Gelukkig zij ze overtuigd van de juistheid van hun standpunt, dat is altijd goede steun, dat heb ik zelf gemerkt. Je moet allemaal de groeten hebben van Jan. Hij maakt het goed, maar zo zondag is hij wel eens wat somber, de verliefde jongeman.
Gisteren heb ik met Jan, Klaas en nog een paar A’damse kennissen Potsdam bezichtigd, dit is werkelijk een aardige stad, met werkelijk mooie gebouwen en parken. Vanmiddag ga ik naar de Müggelsee, een prachtig meer, Daar gaan we studenten opzoeken die daar badmeester zijn. Gisteren heb ik met Jan een sigaar gerookt, volgende week ter gelegenheid van zijn verjaardag weer. Feliciteer zijn moeder, 20 juni is hij jarig.
Binnen kort zijn Maarten en Lily ook jarig, ik hoop ze niet te vergeten.

Veel liefs en groeten aan ieder die naar me informeert.

Oswald

P.S. Hoe is het met Berend? Er is een brief voor Le Cornu onderweg die naar de Maliebaan gestuurd is. Stuur je hem door?
Korstloze kaas schimmelt gauw – andere blijft goed.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...