27 april 2018

Grandpère.

Grandpère.

Oos noemde zijn grootvader van moeders kant Grandpère. Deze, Oswald Genouy, werd op 13 januari 1861 in Cournonsec, in het zuiden van Frankrijk geboren. Hij werd dominee, en zijn eerste beroeping was in Saint Hippolyte du Fort. Aanvankelijk woonde hij daar op kamers. Hij huwde de kleindochter van zijn hospita. Zij kregen hier twee kinderen, Henry en op Adrienne. Bij de gemeente maakte deze jonge dame zich echter als domineesvrouw bepaald niet geliefd. Oswald moest zijn gemeente opgeven en ging als zakelijk partner met zijn zwager mee naar Spanje waar de laatste in verzekeringen deed. Al snel werkte Oswald zelfstandig en liet zijn gezin over komen. In Valladolid werd hun derde kind, Hélène, geboren.
Binnen korte tijd vergaarde hij een aanzienlijk vermogen, wat hem echter geen geestelijke voldoening gaf zodat hij op zoek ging naar een nieuwe beroeping. Hij vond deze in Clairac, Lot et Garonne, in het zuidwesten van Frankrijk. In die zelfde periode echter overleed zijn jongste dochter, nog geen vier jaar oud. Ook in Clairac liep het niet op rolletjes alhoewel de streek hem kennelijk wel beviel. In 1898 vond hij een nieuwe beroeping in Rotterdam, en twee jaar later in Utrecht; het gezin volgde hem. Een woning in Clairac heeft hij echter aangehouden en het gezin reisde daar regelmatig heen. In 1906 sloeg het noodlot opnieuw toe toen zijn zoon ziek terug keerde uit Parijs waar hij studeerde en in Utrecht overleed. Na zijn emeritaat ging hij terug naar Clairac maar verhuisde al snel naar een riant, maar enigszins bouwvallig, landhuis aan de rand van Montpellier, Hérault, dat hij gekocht had. Reislustig bleef hij wel, in de zomer verbleef hij vaak in le Vigan, in de Cévennes. Daar was het ook dat, in augustus 1938, zijn echtgenote overleed.
Bij de aanvang van de oorlog woonde Granprère dus alleen op het landhuis in Montpellier; zijn meest naaste familie, zijn dochter, woonde in Utrecht, zijn broer en zuster, in Bône in Algerije, dat na de onafhankelijkheid van dat land in 1962 Annaba zou gaan heten. Verder had hij nog contact met een achternicht, Eva; die woonde in la Haute Beaume, een dorp in Hautes Alpes en het geboorte dorp van Oswalds vader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...