28 april 2018

Hector en Olga


Hector en Olga

Oswald Genouy, Grandpère voor Oos, had een broertje en een zusje. De eerste, Hector, was vier jaar jonger dan Oswald en was leraar Engels en oude talen in Bône, Algerije. Dat was in die tijd een Franse colonie, juridisch gewoon een deel van Frankrijk. Paps had niet zo’n hoge pet op van het Engels van Hector wat een nogal zwaar Frans accent gehad schijnt te hebben en volgens paps door een Engelsman niet begrepen zou worden. De overlevering wil dat hij ook nooit in Engeland geweest is.
Het zusje, Olga, was elf jaar jonger dan Oswald. Opvallend genoeg had zij medicijnen gestudeerd (de eerste vrouwelijke student in Frankrijk) en was huisarts in Bône. Zij ontfermde zich daar vooral over de autochtone bevolking wat haar bij deze bevolkingsgroep zeer geliefd maakte. De ouders van Oswald, Hector en Olga waren nadat Oswald Genouy naar Nederland vertrokken was ook naar Bône gegaan en zijn daar in de jaren 1910 overleden.
Bij aanvang van de oorlog leken Hector en Olga buiten het oorlogsgeweld te blijven maar dat pakte anders uit. Bij de Noord Africaanse veldtocht van de Duitsers werd Bône in 1941 door de Duitsers ingenomen. Tijdens de herovering van het gebied door de geallieerden, operation Torch, (november 1942) moeten Hector en Olga vluchten maar komen wel aan de geallieerde kant van het front terecht. Communicatie met hun broer in Frankrijk kan dan allen nog via rodekruisbrieven, maar die doen er nog al eens een paar maanden over om aan te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...