27 mei 2020

Zondag 27 Mei 1945. Oos : We gaan ons morgen weer melden. Twee maal, dat mag bij de Russische administratie geen bezwaar zijn.


Zondag 27 Mei 1945
Buiten gelopen, maar om negen uur moeten we naar binnen, het regent een beetje. Om een uur of elf plotseling van Chrisje Velderhof het bericht dat we geregistreerd moeten worden bij de commandant. Natuurlijk is er weer geen beweging in de groep te krijgen, bovendien mankeren er drie die naar de kerk gaan. De prachtige lijsten, die gemaakt waren om de mensen in groepsverband weg te brengen, vallen in het water, want de groepen zijn geen van alle compleet. Dan maar gewoon. In groepen van 100 man gaan we tenslotte naar een ander kamp, waar een stel Russen in een kamertje achter een tafel naam en adres opschrijven. Een verschrikkelijk onordelijke bende is het, je wordt tien keer in groepen ingedeeld, in de rij gezet enz. en als het er dan op aan komt … verder huilende vrouwen, die niet met hun al dan niet wettelijke echtgenoot mee mogen. We treffen v.d.Braak en Vinks, die dus nog niet verder zijn dan wij. Die zijn al vanaf vanmorgen drie uur onderweg! Deze tijdpassering kost ons drie uur, en we weten eigenlijk niet waar we aan toe zijn.
Bij onze thuiskomst wordt ons verweten dat we niet gewacht hebben op de anderen, die naar de kerk waren. Inderdaad is het niet erg collegiaal, maar dat wachten op mensen die altijd te laat komen is ook vervelend, en dat was eigenlijk de aanleiding dat ik zo hard van stapel liep. Als het parool luidt: direct naar de commandant, dan gaat Edzard eerst zijn voeten wassen e.d. en maakt helemaal geen haast. We zitten in 3 verschillende groepen, en het vraagstuk wordt zo opgelost, dat we ons morgen weer gaan melden. Twee maal, dat mag bij de Russische administratie geen bezwaar zijn.
Voor het laatst in dit kamp eet ik weer eens veel te veel, de aangebrande pap van vanavond wil ik niet laten staan. Drie porties eet ik op, dat is wel anderhalf à twee liter. Als we gaan slapen is alles in der minne geschikt.
De nacht is onrustig, eerst kan ik niet slapen van de volle maag, later wordt de ontlasting dun. M.a.w. spuitpoep. Ik zit en half uurtje in de maneschijn te persen, en na afloop ben ik een paar kilogram lichter.

Een paar dagen geleden hebben we in oude Spreekrans verslagen zitten neuzen. Het is nu al aardig, over twintig jaar genieten we er beslist van.

Jan : 


Zondag 27 Mei 1945.
Een emotioneele dag na een nacht van rustig buitenslapen. Vanmorgen om 11 uur de melding, dat we ons voor inschrijving met pas moesten melden. Drie van ons waren naar de kerk toe. Bij de commandant werden we naar bestaande groepen ingedeeld. Maar toen bleek het, dat de helft van de menschen er niet was. Dus werd niet meer naar groepen ingedeeld, maar trokken telkens als er 100 man bijeen waren verdwenen ze naar een ander kamp.
Veel woorden wil ik aan dezen dag niet vuil maken. Ik heb er geen zin in, deze rotzooi te beschrijven, maar het was een Hollandsche organisatie die voor geen enkel onderdeel klopte. De Russen namen onze personaliën in het Russisch over, wat heel vlot ging.
Daarna lang wachten voor een tweede opstelling: voordat deze echter kwam ben ik maar weggelopen, want dat gedonderjaag hing me einden de keel uit. Het resultaat was, dat we met ons tienen in 3 verschillend groepen zitten. Bij de melding ontmoetten we het trio v.d. Braak Vinks Brautigam, dat sinds vanmorgen half drie (!) op weg was die hadden het klaargespeeld alle drie in een andere groep te komen. Bij dergelijke organisatie geen kunst overigens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...