18 maart 2020

Zondag 18 Maart 1945. Oos : Overal brandt de stad, rook en stof verblinden en vuil en puin liggen over de weg.

Alarm nr. 240, bombardement nr. 52 van 10:55 tot 12:55.
Alarm nr. 241 van 20:35 tot 21:45.


Zondag 18 Januari Maart 1945
Gek idee, Zondag en toch werken. We doen moeite om te laat te komen, maar zijn toch op tijd op de fabriek. Niemand doet er wat, iedereen zit rustig niets te doen half elf komt er plotseling alarm. Nauwelijks zitten we in de kelder of er vallen al bommen. Twee uur duurt het grapje weer, en we weten al weer dat het aardig raak is, maar niet in Schöneweide. De lucht is pikzwart, ik heb toch heus wel wat meegemaakt, maar dit is werkelijk zo onheilspellend dat ik er bang van word. Gauw naar de cantine om wat te gaan eten, dan kan je weer meer hebben. Men zegt weer dat de electrische centrale Klinegenberg getroffen is maar ik geloof het niet direct. Er wordt natuurlijk helemaal niets meer gedaan. Sinds drie weken is er overigens al geen water en geen gas meer op het lab, en hoe wil je dan nog wat doen? Na een grote aanval altijd het zelfde liedje: niemand werkt, maar Riess laat ons pas om 4 uur gaan. We reizen nogal vlot naar huis, de S-Bahn brengt ons helemaal rond naar Wedding en van daar lopen we naar huis. Op 50 meter van huis weten we nog niet of we nu branden of niet … Overal brandt de stad, rook en stof verblinden en vuil en puin liggen over de weg. De brandweer is overal in actie, maar de meeste huizen branden tot de grond toe af. Wat een opluchting als we zien dat alles nog overeind staat! We vliegen meteen op onze rugzak af en gaan ons noodrantsoen aanspreken. Onderweg dachten we al steeds: als de zaak afgebrand is, heb ik spijt dat ik niet alles heb opgegeten…..
Een borrel, het laatste stuk kaas, en pannekoeken met spek, Knäckebrood met boter en suiker, dit gaat er allemaal in na het avond alarm.
Paans bezoekt ons en brengt het laatste nieuws. De geallieerde propaganda maakt vorderingen, maar het is verdomd grof zoals ze zelf zeggen dat ze de bevolking treffen met hun bommen. In de toekomst bommen van 10 ton! Met een volle maag naar bed.
Ik vergeet te vertellen dat deze vreetpartij voornamelijk na het avondalarm, dat trouw om negen uur begon, gehouden werd.

Jan : 


Zondag 18 Maart 1945.
Pessel moest vandaag als Truppenführer bij de Volksstorm beëedigd worden op den Führer. Hij zelf hoopte dat hij zijn lachen bij deze plechtigheid zou kunnen houden, want, zooals hij zelf zeide: “mijn troep is 8 man sterk: één met één been, één man die voor 90% invalide uit den vorigen oorlog is, hij is bijna stekeblind, en 3 die ik niet beschreeuwen kan, zoo stokdoof zijn ze.” En daar willen ze dan nog den oorlog mee winnen. Zelf mist Pessel 3 vingers van zijn linkerhand en heeft hij in zijn rechterhand absoluut geen knijpkracht. Het is een elitetroep.
Vanmorgen kreeg Berlijn weer een flinke poeder, van 10.55 – 12.55. In de stad heeft het weer als een hel gebrand, en ook vlak bij de fabriek is het noodige neergekomen.
Maar overal in de buurt heeft het geweldig gebrand. Er is weer een hoop nieuw puin op het toneel verschenen. Water is er natuurlijk weer niet, dat is een van de ergste inconveniënten. Hoe dan ook voor de eerste drie weken hebben we weer genoeg gehad. Bij Rummelsburg hebben ze het een of ander depot van petroleumderivaten geraakt, want de rook, die daar hing was zwarter dan de nacht. Zoo’n donkere lucht heb ik nog nooit gezien.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...